Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Cenu SR za krajinu 2018 získalo združenie Kalvársky fond

Na snímke predseda Kalvárskeho fondu Martin Macharik (uprostred), štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla (vľavo) a generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Richard Müller (vpravo) počas slávnostného vyhlásenie víťaza Ceny SR za krajinu 2018 v priestoroch historickej Radnice v Banskej Bystrici v utorok 16. októbra 2018. Foto: TASR - Dušan Hein

Cieľom oceneného projektu boli záchrana a obnova architektonických pamiatok barokového sakrálneho komplexu.

Banská Bystrica 16. októbra (TASR) – Tohtoročnú Cenu Slovenskej republiky za krajinu získalo občianske združenie (OZ) Kalvársky fond. Združeniu ju udelilo ministerstvo životného prostredia za projekt "Barokový krajinný areál s architektonickým komplexom Kalvárie na vrchu Scharffenberg v Banskej Štiavnici". Ocenenie si OZ prevzalo v utorok v priestoroch historickej radnice v Banskej Bystrici. TASR o tom informovala Iveta Kureková, manažérka pre komunikáciu Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP).

Cieľom oceneného projektu boli záchrana a obnova architektonických pamiatok barokového sakrálneho komplexu, ako i zabezpečenie permanentného manažmentu údržby areálu, jeho využitia pre pôvodný liturgický účel a sprístupnenia verejnosti. Jedným z dôvodov jeho realizácie bolo zaradenie tejto krajinnej dominanty mesta z polovice 18. storočia na zoznam stovky najohrozenejších pamiatok sveta v roku 2007. Súčasťou projektu bolo zabezpečenie finančných zdrojov pre architektonicko-historické a reštaurátorské výskumy, reštaurovanie kostolov, 17 kaplniek a množstva sôch a fresiek. Do procesu obnovy kalvárie bola od začiatku zapájaná verejnosť, dobrovoľníci a darcovia.

Podľa Kurekovej do piateho ročníka ceny bolo nominovaných 12 projektov. Odborná komisia sa rozhodla udeliť aj tri osobitné uznania.

Za významný profesionálny prínos k obnove zabudnutej barokovej komponovanej krajiny mestu Holíč za projekt "Sprievodca bylinkovou záhradou". Za dlhodobú dobrovoľnícku prácu pri obnove pamiatky prezentujúcu historické pracovné postupy a úctu ku krajine a hodnotám združeniu Katarínka za projekt "Katarínka – dobrovoľnícka záchrana ruín Kláštora a Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej", a tiež za zachovávanie včelárstva a podporu biodiverzity krajiny s výnimočným humánnym a sociálnym aspektom OZ kRAJ za projekt "Včelí kRAJ".

Ako Kureková dodala, Cena Slovenskej republiky za krajinu je čestným vyznamenaním pre organizácie, ktoré ideovo, tematicky prispievajú k implementácii Európskeho dohovoru o krajine na národnej úrovni. Vyhlasovateľom ceny je ministerstvo životného prostredia a organizáciu udeľovania ceny zabezpečuje národný koordinátor SAŽP. Je udeľovaná v dvojročnom cykle. Laureát Ceny SR za krajinu zároveň získal nomináciu Slovenskej republiky na účasť v Cene Rady Európy za krajinu 2018/2019.