Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Chorých s chrípkou výrazne pribudlo

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Až 14-násobný medzitýždňový nárast chrípkových ochorení zaznamenali v 2. kalendárnom týždni 2015 krajskí epidemiológovia.

Banská Bystrica 10. januára (TASR) - Až 14-násobný medzitýždňový nárast chrípkových ochorení zaznamenali v 2. kalendárnom týždni 2015 krajskí epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. V porovnaní s uplynulým týždňom zaevidovali aj 91-percentný nárast výskytu akútnych respiračných ochorení. 

"Potvrdili sa tým predpoklady epidemiológov, že hneď ako nastúpia do škôl žiaci a vrátia sa zo sviatočných dovoleniek pracujúci občania, výskyt ochorení bude stúpať," uviedla k číslam hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je však výskyt respiračných ochorení nižší o 14 percent a chrípkových ochorení o 26 percent.

V 2. kalendárnom týždni tohto roka evidoval banskobystrický RÚVZ v absolútnych číslach 3381 chorých na akútne respiračné ochorenia, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1150 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich údaje v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 179 prípadoch.

Najvyšší počet chorých na respiračné ochorenia je v okrese Veľký Krtíš, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia 414 prípadov. Tesne za ním nasleduje okres Banská Bystrica (413) a Žiar nad Hronom s počtom chorých 406. Na chrípku ochorelo najviac ľudí v okresoch Veľký Krtíš, Revúca a Banská Bystrica.