Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

ČIERNY BALOG: Železnička i Lesnícky skanzen otvárajú sezónu 1. mája

Ilustračné foto Foto: TASR

Parné vláčiky Čiernohronskej železnice (ČHŽ) v Čiernom Balogu na Horehroní sú pripravené na novú letnú sezónu. Otvoria ju 1. mája už po 24. raz.

Čierny Balog 27. apríla (TASR) – Parné vláčiky Čiernohronskej železnice (ČHŽ) v Čiernom Balogu na Horehroní sú pripravené na novú letnú sezónu. Otvoria ju 1. mája už po 24. raz a spolu s ňou aj 13. sezónu Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline. Ako dnes pre TASR konštatoval riaditeľ ČHŽ Aleš Bílek, "vagóniky sú vyleštené, mašinky zakúrené", čakajú už len na návštevníkov.

"Keď je pekné počasie, na otvorenie sezóny zvykne prísť od dvoch do tritisíc ľudí," uviedol Bílek. V tento deň Klub historickej techniky Zvolen a ČHŽ vypravia mimoriadny vlak Zvolen - Vydrovo a späť s prestupom v Hronci. Zo zvolenskej železničnej stanice vyráža o 6.29 h, stojí v Sliači, Vlkanovej, Banskej Bystrici, Šalkovej, Slovenskej Ľupči, Lučatíne, Medzibrode, Brusne, Nemeckej, Dubovej, Lopeji, Podbrezovej, Chvatimechu a Hronci, kam má príchod o 9.35 h. Odtiaľ, o 10.00 h návštevníkov vláčik odvezie až priamo do skanzenu vo Vydrove, kde ich už čaká bohatý kultúrny program a viacero sprievodných akcií. Nemotorizovaní návštevníci sa rovnako dostanú aj späť, z Hronca ide vlak o 15.55 h a do Zvolena má príchod o 18.39 h. Vo vlakoch bude radený bufetový vozeň. Cestovné lístky sa predávajú vo vlaku.

ČHŽ organizuje slávnostné otvorenie sezóny spoločne s Lesmi SR. V kultúrnom programe vystúpia folklórne súbory, country skupina Vodopád a svoje umenie predvedú i sokoliari.