Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystrickým colníkom pomáha najmodernejší skener

Na snímke najnovší moderný skener Foto: TASR/Colný úrad v Banskej Bystrici

Zariadenie je určené predovšetkým na kontrolu zásielok z tretích krajín.

Banská Bystrica 29. júla (TASR) – Banskobystrickí colníci dostali výkonnú posilu v podobe najnovšieho moderného skenera, ktorý im pomáha pri odhaľovaní nezákonného dovozu tovarov v poštovej preprave na územie Európskej únie (EÚ). Sľubujú si od neho najmä urýchlenie colného konania.

"Na bystrickej pošte colníci pracujú s najpokročilejšou X-ray zobrazovacou technológiou. Zariadenie je určené predovšetkým na kontrolu zásielok z tretích krajín, ktoré si Slováci objednajú prostredníctvom internetových obchodov," vysvetľuje Colný úrad Banská Bystrica.

Ako pripomína, na tieto objednávky platia limity. Zásielky do 22 eur sú oslobodené od cla aj DPH, zásielky do 150 eur sú oslobodené od cla, ale už nie od DPH, k cene tovaru sa pripočítajú všetky náklady spojené s balením, poistením, prepravou tovaru. Pri zásielkach od fyzických osôb z tretích krajín pre fyzické osoby v EÚ, ako napríklad dary, sa oslobodenie vzťahuje iba na zásielky, ktorých hodnota neprevyšuje 45 eur. Nad hodnotu 45 eur do 700 eur sa vymeriava jednotná colná sadzba 2,5 percenta, okrem tovaru, u ktorého je v colnom sadzobníku uvedené "Bez Cla" spolu s DPH. Nad 700 eur je potrebné k colnému konaniu podať písomné colné vyhlásenie a na zásielku sa vymeria clo podľa zaradenia do colného sadzobníka spolu s DPH.

Banskobystrickí colníci dostali výkonnú posilu v podobe najnovšieho moderného skenera
Foto: TASR/Colný úrad v Banskej Bystrici

Colníci zdôrazňujú, že neodporúčajú objednávať tovar, ktorý podlieha dohovoru CITES. Ten sa týka medzinárodného obchodu s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín. Prísne chránené živočíchy a rastliny, prípadne výrobky z nich, nie je možné bez špeciálnych povolení dovážať ani vyvážať. Trhy európskych členských krajín, vrátane Slovenska, sa tým chránia pred rizikom zavlečenia chorôb, ktoré by hrozilo pri dovoze určitých výrobkov.

Banskobystrickí colníci už v minulosti zadržali doplnky výživy s obsahom chráneného kaktusu rodu Hoodia, žraločie zuby či listy rastliny rodu koka. Osobitnou kapitolou sú falzifikáty výrobkov rôznych svetových značiek - oblečenia, obuvi či mobilných telefónov. Porušujú sa tým nielen práva duševného vlastníctva, ale v prípade rôznych liekov, destilátov či tabakových výrobkov už môže dôjsť aj k vážnemu ohrozeniu zdravia človeka. Zachytili aj falošné doklady a tablety Viagra.