Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Exponáty v múzeu v Dačovom lome chcú vidieť aj turisti zo zahraničia

Na snímke ojedinelé múzeum, ktoré pod názvom Izba ľudových tradícií, funguje už niekoľko rokov v obci Dačov Lom v okrese Veľký Krtíš. Jeho zriaďovateľom je tamojší Evanjelický a.v. cirkevný zbor. Dačov Lom, 20. marca 2017. Foto: TASR

Dačov Lom je tradičnou obcou regiónu východného Hontu. Typickou pre túto oblasť bola kedysi paličkovaná čipka.

Dačov Lom 20. marca (TASR) - Nielen návštevníci zo Slovenska, ale aj desiatky turistov zo zahraničia navštívia v priebehu roku ojedinelé múzeum, ktoré pod názvom Izba ľudových tradícií funguje už niekoľko rokov v obci Dačov Lom v okrese Veľký Krtíš. Jeho zriaďovateľom je tamojší Evanjelický a.v. cirkevný zbor.

Ako pre TASR uviedol miestny farár Juraj Macko, k rozhodnutiu založiť múzeum ich viedli nevyužité priestory bývalej Evanjelickej školy. "Vďaka niektorým cirkevníkom, ktorí si túto myšlienku osvojili a vďaka práci funkcionárov nášho cirkevného zboru sme radi, že sa nám to nakoniec podarilo," zdôraznil.

Do múzea ľudia postupne priniesli vyše 1700 exponátov. Múzeum následne zriaďovatelia rozdelili do troch častí. V prvej sú exponáty, ktoré sa týkali života, obliekania a celkovej ľudovej kultúry predkov. Sú tam tiež fotografie z minulosti obce, tradične zariadená izba a kuchyňa, predmety remeselnej výroby, kroje či staré modlitebné knižky.

Druhá časť pozostáva z exponátov, ktoré sa týkajú toho, čo obyvatelia Dačovho Lomu prežili od roku 1945 po súčasnosť. "Treťou časťou je výstavka duchovného sveta človeka, ktorý žil v našej dedine, pracoval a snažil sa popri svojich povinnostiach rozvíjať aj svoj duchovný svet," priblížil Macko.

Sú tam vystavené oltárne rúcha, bohoslužobné knihy aj bohoslužobné potreby, ktoré sa používajú pri službách Božích.

Podľa starostu obce Štefana Škrabana je Dačov Lom tradičnou obcou regiónu východného Hontu. Typickou pre túto oblasť bola kedysi napríklad paličkovaná čipka. Pred časom vydali v obci aj knihu, ktorá približuje nielen staré remeslá, ale je v nej aj rozsiahly slovník miestneho ľudového nárečia.