Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Deti sa v tvorivej dielni zdokonaľovali v úlohe primáša

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

Po odbornej stránke sa malým muzikantom venovali traja lektori, pričom každý z nich vyučoval skladby z iného hudobného regiónu.

Kokava nad Rimavicou 20. augusta (TASR) – Zdokonaľovať deti v úlohe primášov ľudových hudieb bolo zameraním tvorivej dielne Primášikovia, ktorá sa počas tohto týždňa konala pri obci Kokava nad Rimavicou v okrese Poltár. Zorganizovalo ju Národné osvetové centrum (NOS) v spolupráci s občianskym združením Rodon Klenovec, Gemersko-malohontským osvetovým strediskom (GMOS) z R. Soboty a Miestnym kultúrnym strediskom v Klenovci.

„Toto podujatie je trochu iné ako tvorivá dielňa Muzičky, ktorú tiež organizujeme. Tam totiž hrávajú celé detské ľudové hudby a tu je to intenzívne zamerané len na úlohu primáša,“ objasnila Stanislava Zvarová z GMOS. Aktuálneho ročníka Primášikov sa podľa nej zúčastnilo 15 detí z celého Slovenska a po druhýkrát mali aj účastníčku, ktorá je zahraničnou Slovenskou žijúcou v Spojených štátoch amerických. „Deti môžu prísť maximálne na tri ročníky. Je to z dôvodu, aby sa na našich tvorivých dielňach mohlo vystriedať čo najviac účastníkov,“ dodala.

Po odbornej stránke sa malým muzikantom venovali traja lektori, pričom každý z nich vyučoval skladby z iného hudobného regiónu. „Tohto roku sme tu boli dvaja slovenskí lektori a vyučovali sme ľudovú hudbu i variačnú techniku primášov z Podpoľania, Liptova a východného Slovenska. Tretí lektor bol z Maďarska a učil skladby z rumunského regiónu Sedmohradsko,“ priblížil Martin Noga, odborný pracovník pre folklorizmus z NOS.

Tvorivá dielňa Primášikovia vyvrcholila dnešným verejným koncertom v Rimavskej Bani. Bol súčasťou Stretnutia rodákov obce a predstavilo sa na ňom všetkých 15 účastníkov.