Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Po roku otvorili v Detve budovu železničnej zastávky

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto: TASR/Pavel Neubauer

Toto okresné mesto bolo počas uplynulého roku jediné na Slovensku bez možnosti cestujúcich počkať na svoj vlak pod strechou čakárne a bez možnosti kúpiť si priamo v pokladni cestovný lístok.

Detva 4. decembra (TASR) - V utorok, zhruba po roku od uzatvorenia, opäť otvorili pre cestujúcich budovu železničnej zastávky v Detve. Toto okresné mesto bolo počas uplynulého roku jediné na Slovensku bez možnosti cestujúcich počkať na svoj vlak pod strechou čakárne a bez možnosti kúpiť si priamo v pokladni cestovný lístok.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Mestského úradu v Detve Zuzana Vrťová, budova železničnej zastávky je vo vlastníctve Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré ju uzatvorili po ukončení pravidelného predaja lístkov, ktoré zabezpečovali cez svojho zmluvného partnera Železničnú spoločnosť Slovensko.

"Primátor mesta Ján Šufliarský viackrát rokoval so ŽSR a Železničnou spoločnosťou Slovensko o opätovnom otvorení čakárne pre cestujúcich a obnovení predaja cestovných lístkov. Keď ani po roku neboli tieto služby na železničnej zastávke poskytované, mesto sa rozhodlo požiadať ŽSR o prenájom čakárne pre cestujúcich a zabezpečovať jej prevádzkovanie aj napriek tomu, že to nepatrí do kompetencií mesta," uviedla Vrťová.

Podľa dohody majú železnice zabezpečiť vykurovanie priestorov zastávky a dodávku elektriny a mesto zabezpečí prevádzku čakárne a uhradí nutné mzdové náklady. "Cieľom mesta Detva je, aby cestujúci, ktorí čakajú na vlakové spoje, neboli odkázaní stáť desiatky minút, najmä v nepriaznivom počasí, vonku," dodala Vrťová. Priestory železničnej stanice budú teraz otvorené v pracovné dni od 5.00 h do 20.00 h a v nedeľu od 12.00 h do 19.00 h.

Snahou mesta Detva je taktiež obnovenie predaja cestovných lístkov železničnou spoločnosťou v priestoroch železničnej zastávky, dobudovanie chodníka na zastávku a zabezpečenie väčšej bezpečnosti pre chodcov, cyklistov a motorové vozidlá pri prechádzaní cez koľajisko. "O týchto zámeroch mesto Detva naďalej rokuje so zástupcami železníc a železničnej spoločnosti," doplnila hovorkyňa mesta.