Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystričania znova nechajú autá doma a do práce pôjdu na bicykli

Ilustračné foto Foto: TASR/Miroslav Košírer

Cieľovou skupinou kampane sú zamestnaní ľudia, od ktorých sa očakáva, aby z času na čas zmenili svoje dopravné návyky.

Banská Bystrica 15. marca (TASR) – Aj počas tohtoročného mája môžu Banskobystričania nechať svoje autá doma a vymeniť ich za bicykel. Obľúbená súťaž Do práce na bicykli 2015 sa opäť uskutoční od 1. do 31. mája, registrácia pre tímy a jednotlivcov sa však začína už 1. apríla prostredníctvom webovej stránky www.dopracenabicykli.eu.

Prvým mestom, ktoré v roku 2012 zorganizovalo súťaž Do práce na bicykli, bola práve Banská Bystrica. Minulý ročník bol špecifický tým, že projekt svojím obsahom zaujal Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a dostal sa na celonárodnú úroveň. Na pomyselný štart tohtoročného štvrtého ročníka sa tak postavia všetky prihlásené samosprávy i jednotlivci, ktorí chcú vo svojom meste podporiť ekodopravu.

"Každý Banskobystričan, ktorý sa do súťaže zapojí, urobí niečo pre seba, svoje zdravie a ekológiu nášho mesta. Projekty, ktoré majú potenciál rásť a rozširovať sa na celonárodnú či medzinárodnú úroveň, budeme i naďalej podporovať. S tým súvisiaca cyklodoprava a budovanie nových cyklotrás je našou prioritou," konštatoval primátor Ján Nosko.

Cieľovou skupinou kampane sú zamestnaní ľudia, od ktorých sa očakáva, aby z času na čas zmenili svoje dopravné návyky. "Radi by sme vyzvali všetkých ľudí, aby podporili ekodopravu v našom meste a pokiaľ to pracovné povinnosti dovoľujú, využili bicykle na pravidelné dochádzanie do práce," vyzvala Andrea Štulajterová, štatutárna zástupkyňa Občianskej cykloiniciatívy OCIBB, ktorá súťaž pod Urpínom organizuje spoločne s mestom.

Ako dodala, cieľom súťaže je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy, motivovať zamestnávateľov, aby vytvárali kvalitné podmienky pre ekologické druhy dopravy v meste a motivovať zamestnancov, aby viac používali túto formu alternatívnej dopravy pri každodennom cestovaní do práce.