Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

ENVIRO: V okresoch Zvolen a Detva je až 86 minerálnych prameňov

Najobľúbenejší je u Zvolenčanov tzv. červený medokýš pri rieke Hron pod Pustým hradom. Ako sa píše na tabuli pri prameni, známy je už viac ako 200 rokov. Červený medokýš býval v minulosti miestom, kde trávili voľné chvíle na opekačkách či piknikoch stovky miestnych obyvateľov. Na snímke informačná tabuľa o prameni červený medokýš. Foto: TASR Jozef Poliak

Podľa webovej stránky Slovenskej agentúry životného prostredia iba v okresoch Zvolen a Detva je 86 minerálnych prameňov.

Zvolen 20. augusta (TASR) - Jedným z najbohatších regiónov na výskyt minerálnych prameňov je samotný stred Slovenska, konkrétne Zvolenská kotlina, blízke Podpoľanie a tiež okres Banská Bystrica. Podľa webovej stránky Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) iba v okresoch Zvolen a Detva je 86 minerálnych prameňov. V B. Bystrici a okolí ďalších 69.

Z týchto prírodných prameňov, vrtov, studní či jazierok je však len časť verejne prístupná a využívaná na konzumáciu. Napríklad v samotnom meste Zvolen eviduje web SAŽP 12 minerálnych prameňov, dnes sú ale širšou verejnosťou využívané len dva.

Jedným z nich je tzv. staničný medokýš pri Hlavnej železničnej stanici. Prameň sa v týchto dňoch, po dlhých desaťročiach, dočkal novej dlažby i pitnej fontány. V minulosti ho často používali cestujúci i obyvatelia mesta, býval mnohokrát zaplavený dažďovou vodou a zastaraný a poškodený bol aj stojan, z ktorého vyvierala minerálna voda.

Do obnovy prameňa investovalo mesto Zvolen podľa informácií z tamojšieho magistrátu približne 2200 eur a to aj napriek tomu, že medokýš nikomu nepatrí. Pôvodne bol totiž vo vlastníctve Československých dráh, pri prevode majetku v roku 1993 sa však naň akosi zabudlo.

Prameň vyteká na zvolenskej stanici od roku 1958, keď v tých miestach robili geologický prieskum pred výstavbou novej železničnej stanice. Až doteraz bol priestor výveru minerálnej vody v stave z roku 1977, kedy okolie prameňa zrekonštruovali a postavili aj stojan na prítok minerálky.

Asi najobľúbenejší je u Zvolenčanov tzv. Červený medokýš pri rieke Hron pod Pustým hradom. Ako sa píše na tabuli pri prameni, známy je už viac ako 200 rokov. Červený medokýš býval v minulosti miestom, kde trávili voľné chvíle na "opekačkách" či piknikoch miestni obyvatelia.

Niekoľko pitných minerálnych vôd vyviera aj v neďalekých kúpeľoch Sliač a Kováčová. Najznámejšou sliačskou minerálkou je silne železitá, ktorá vyviera z prameňa Štefánik. Jej okolie zdobí výrazná farebná mozaika od Milana Laluhu.