Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO: V POLOMKE aj naďalej HORÍ LES: Situáciu komplikuje vietor

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hasičom pri práci pomáhajú aj dva vrtuľníky.

Polomka 13. septembra (TASR) – pod kontrolu. Ich nepriateľom je silný vietor a ťažko dostupný terén. Ak pred pár hodinami horel les o rozlohe zhruba jedného hektára, oheň sa rozšíril a teraz zasahuje asi desať hektárov mladého lesa.

Ako pre TASR krátko pred 20.00 h uviedol Roman Borčin z operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici, pomáhajú im dva vrtuľníky, jeden ministerstva vnútra a druhý obrany.

Podľa neho na mieste zasahuje takmer 40 profesionálnych hasičov, ďalší sú dobrovoľní z obcí Heľpa, Závadka nad Hronom, Pohorelá a na mieste udalosti sú aj takmer dve desiatky lesníkov.



"Pri udalosti zasahujú hasiči z Modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Stred, príslušníci z hasičských staníc v Pohorelej, Brezne, Závadke nad Hronom. Hasenie požiaru komplikuje silný vietor a ťažko prístupný terén," konštatovala už pred pár hodinami Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

Oheň sa rozhorel vo štvrtok po 11.00 h a na pomoc hasičom prišli i vojaci.

"Lesný požiar pomáhajú hasiť príslušníci Ozbrojených síl SR Vrtuľníkového krídla Prešov. Na základe požiadavky HaZZ vyčlenili na hasenie vrtuľník Mi-17 s bambi vakom. Ozbrojené sily sú pripravené na nasadenie v rámci domáceho krízového manažmentu v prospech občanov SR nepretržite," informovala TASR Danka Capáková, hovorkyňa ministerstva obrany.