Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Nočný beh v Hnúšti bude mať medzinárodnú účasť

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Okrem slovenských športovcov organizátori z občianskeho združenia Horná Rimava ohlásili aj účasť bežcov z Poľska, Maďarska a Talianska.

Hnúšťa 30. augusta (TASR) – Tretí ročník podujatia Nočný beh mesta Hnúšťa, ktorý sa uskutoční na severe okresu Rimavská Sobota v piatok 2. septembra o 19.30 h, bude mať medzinárodné zastúpenie. Okrem slovenských športovcov organizátori z občianskeho združenia Horná Rimava (OZ HR) ohlásili aj účasť bežcov z Poľska, Maďarska a Talianska.

„Pretekať prídu štyria poľskí pretekári z nášho partnerského regiónu Lwówek Slaski. Bude medzi nimi aj predseda okresu a dokonca okresný poslanec, ktorý v Hnúšti pobeží vo veku 69 rokov,“ povedal pre TASR predseda OZ HR a viceprimátor Hnúšte Roman Lebeda s tým, že v poli súťažiacich budú ešte dvaja ďalší zahraniční bežci. „Prvý z nich je z Maďarska a druhým je 25-ročný Alberto Zilio z talianskeho mesta Cittadella. V našom regióne je z pracovných dôvodov a sme radi, že sa rozhodol zapojiť do pretekov,“ dodal Lebeda.

Prvý ročník behu Hnúšťou absolvovalo 81 bežcov, minulý rok na druhom ročníku ich počet stúpol na 122. „Päť dní pred pretekmi máme aktuálne prihlásených 84 bežcov, ale podľa skúseností z minulých rokov vieme, že množstvo pretekárov sa príde registrovať až v deň pretekov,“ informoval viceprimátor s tým, že prvenstvo príde obhajovať Ján Pockľan z Hrachova v okrese Rimavská Sobota, ktorý absolvoval oba predošlé ročníky. „Približne polovicu štartového poľa tvoria domáci bežci, ktorých oceňujeme v špeciálnej kategórii. Viac ako tretinu registrovaných pretekárov tvoria ženy,“ konkretizoval.

Tento rok organizátori zmenili trať na päť okruhov v centre mesta s celkovou dĺžkou 4,5 kilometra. Popoludní odštartujú i detské bežecké preteky a večer vyvrcholí hudobným koncertom v centre Hnúšte, pričom organizátori podľa Lebedu rátajú s dobrou diváckou kulisou. „V areáli štartu a cieľa očakávame približne 600 ľudí. Desiatky ďalších však každý rok povzbudzujú počas celej trasy pretekov, keďže ľudia si podujatie rýchlo obľúbili,“ zakončil.