Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Hronský Beňadik chce tento rok stihnúť niekoľko investícií z vlastného

Nielen cirkevný, ale aj svetský význam v podobe významného opevnenia bol počas niekoľkých storočí pripisovaný kláštornému areálu v obci Hronský Beňadik v okrese Žarnovica. Ilustračné foto Foto: TASR

Vybudovanie hospodárskeho dvora, oprava ohrady na cintoríne, či rekonštrukcia obecného rozhlasu sa tento rok dostali do investičného zámeru obce Hronský Beňadik v okrese Žarnovica.

Hronský Beňadik 5. marca (TASR) - Vybudovanie hospodárskeho dvora, oprava ohrady na cintoríne, úprava chodníka pri urnovom háji na cintoríne či rekonštrukcia obecného rozhlasu sa tento rok dostali do investičného zámeru obce Hronský Beňadik v okrese Žarnovica.

Starosta Ľubomír Krovina predpokladá, že všetky tieto zámery si vie obec zrealizovať z vlastných zdrojov bez úpravu rozpočtu obce. "Máme asi 26 nezamestnaných, takže sa vieme vždy nejako dohodnúť. Samozrejme, že na odborné roboty by sme si zavolali firmu, ale vieme to pokryť z našich nákladov," povedal v tejto súvislosti.

V časti Psiare chcú tento rok vymeniť dvere a fasádu na dome smútku, postaviť dreváreň, v pláne je aj chodník ku starej škole. Okrem toho chce samospráva v roku 2015 pripraviť projektovú dokumentáciu k niekoľkým projektom, s ktorými sa chce uchádzať o finančné prostriedky z eurofondov.

"V prvom rade chcem zatepliť kultúrny dom. Je to stará stavba, kde sú železné obloky," povedal Krovina s tým, že od toho sa odvíjajú aj vysoké platby za vykurovanie. Problém by podľa jeho slov mohlo vyriešiť zateplenie budovy. Ďalším naliehavým problémom je zatápanie obce a jej časti Psiare, to by mal riešiť projekt odvodnenia Hronského Beňadika a časti Psiare. V pláne je aj projekt zameraný na zakúpenie multifunkčného auta a pluhu na sneh.