Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Dejiskom majstrovstiev v šachu bude v júli siedmykrát Banská Štiavnica

Prvý hráč slovenského rebríčka Ján Markoš v súboji s Tomášom Krňanom, ktorý v súčasnosti reprezentuje Kanadu v roku 2013 v Banskej Štiavnici Foto: Milan Maroš

Účastníci Štiavnického šachového festivalu budú mať okrem hlavných turnajov aj ďalší bohatý program. Na námestí prebehne simultánka s veľmajstrami a samozrejme tradičný Štiavnický živý šach.

Banská Štiavnica 13. marca (TASR) - Majstrovstvá SR jednotlivcov a žien v šachu sa v termíne 4.-12. júla 2015 už siedmykrát uskutočnia v Banskej Štiavnici. Predchádzajúcich šesť šampionátov sa v tomto meste konalo v rokoch 2006 - 2007 a 2010 - 2013. Štartové pole bude rozdelené do dvoch hlavných turnajov, informuje oficiálna internetová stránka Slovenského šachového zväzu (SŠZ) www.chess.sk. Titul bude obhajovať Peter Michalík, víťaz vlaňajšieho deväťkolového uzavretého turnaja, ktorý sa hral v Prievidzi.

O titul majstra SR v kategórii jednotlivcov sa bude bojovať v uzavretom veľmajstrovskom turnaji. Pre ostatných bude možnosť získať ceny v medzinárodnom OPEN turnaji, z ktorého sa bude dať kvalifikovať do uzavretého veľmajstrovského turnaja v budúcom roku. V rámci OPEN turnaja budú tiež vyhodnotené MSR v kategórii žien.

Pohľad do hracej sály Medzinárodných majstrovstiev Slovenska v roku 2013 v Banskej Štiavnici
Foto: Milan Maroš
Účastníci Štiavnického šachového festivalu budú mať okrem hlavných turnajov aj ďalší bohatý program. Rýchlu ruku a dobrý kombinačný postreh si budú môcť šachisti preveriť v bleskovom turnaji. Na námestí prebehne simultánka s veľmajstrami a samozrejme tradičný Štiavnický živý šach. "Účasť v zápase naslepo so živými figúrami na námestí už prisľúbil veľmajster Sergej Movsesian, pre ktorého to bude jubilejný desiaty štart z jedenástich ročníkov. Chýbal iba raz (rok 2011), keď mu termín kolidoval s majstrovstvami sveta družstiev v Číne," informuje chess.sk.

Živý šach v Banskej Štiavnici. Partia veľmajstrov Sergeja Movsesiana a Zbyňka Hráčka z roku 2007
Foto: TASR/Jozef Ďurník

Okrem exhibičných podujatí na námestí Movsesian prisľúbil účasť aj v bleskovom turnaji (piatok 10. júla 2015). Účastníci štiavnického podujatia si tak budú mať možnosť zmerať sily s TOP veľmajstrom aj v turnajovej partii.