Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Kamenné kvety z Námestia Republiky v Lučenci presťahujú na iné miesto

Kamenné kvety z fontány na Námestí republiky v Lučenci (na snímke) presťahujú na sídlisko Rúbanisko. Foto: TASR/Ján Siman

Umelecké dielo presťahujú na sídlisko Rúbanisko.

Lučenec 20. marca (TASR) - Kamenné kvety z fontány na Námestí republiky v Lučenci presťahujú na sídlisko Rúbanisko. Ako TASR informovala primátorka mesta Alexandra Pivková, nové miesto pre umelecké diela vybrali mladí architekti, ktorí so samosprávou spolupracujú ako dobrovoľníci. Na mieste súčasnej fontány sa už tento rok začne stavať budova nového obchodného centra, čím sa má definitívne ukončiť celková rekonštrukcia námestia.

V minulom roku došlo v Lučenci k trojdohode, ktorou vyriešili niekoľkoročné problémy s pozemkami v centre mesta. Bývalé vedenie Lučenca predalo časť námestia spoločnosti s ručením obmedzeným Horn Invest. V roku 2010 poslanci schválili zámer, že na ploche vyrastie nová polyfunkčná budova. Firma sa však dostala do problémov a s mestom podpísala dodatky k zmluve, vďaka ktorým sa vyhli sankciám za nedodržanie termínov. Predkupné právo na pozemok malo mesto.

Samospráva sa nakoniec dohodla tak, že mesto súhlasí, aby Horn Invest predal pozemky firme Galéria LC zo Zvolena a mesto tejto firme predá aj svoj zvyšný pozemok, ktorý nebol rekonštruovaný v rámci opráv celého námestia. Nový investor sa zaviazal, že obchodné centrum začne stavať najneskôr 1. októbra tohto roku. V prípade, že sa oneskorí, pozemky musí vrátiť mestu za obstarávaciu cenu. Kolaudačné rozhodnutie hotovej budovy má byť vydané do 1. decembra 2015.



Za vybúrané stromy náhradná výsadba

Kamenné kvety z fontány na Námestí republiky v Lučenci (na snímke) presťahujú na sídlisko Rúbanisko.
Foto: TASR/Ján Siman
"V súčasnosti je už začaté územné konanie týkajúce sa výstavby obchodného centra. Mali sme stretnutia, kde sme si napríklad zadefinovali aj nakladanie so stromami, ktoré tam nemôžu zostať. Tie, ktoré je možné presadiť, presunieme na iné lokality v meste. Za vyrúbané stromy zabezpečí firma náhradnú výsadbu na námestí, ale aj pri nemocnici a na sídlisku Rúbanisko," povedala Pivková.

Problematickým miestom na Námestí republiky v Lučenci bola fontána. Dominuje jej totiž umelecké dielo, takzvané kamenné kvety. Nový investor prerokoval problém s dedičmi autorských práv diela.

"Tu sme spolupracovali s mladými architektmi, ktorí pracujú pre mesto ako dobrovoľníci. Vznikla tak myšlienka, že v lokalite, ktorú nazývame Pri kocke na sídlisku Rúbanisko, vznikne niečo také, ako bolo Námestie republiky v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Bude tam vysadená aleja, ktorá bude viesť k fontáne. Samotná fontána tam však nebude, presťahujeme len architektonické skvosty, kamenné kvety," doplnila primátorka Lučenca.