Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Banskobystrický kraj

Kokava nad Rimavicou má svoju prvú monografiu, ktorá má 760 strán

Monografia obce. Foto: Kokava.sk

Ide o komplexné odborné dielo, ktoré v jednom celku populárno-vedeckým spôsobom reflektuje prírodné a spoločenské danosti obce.

Kokava nad Rimavicou 30. júla (TASR) - Obec Kokava nad Rimavicou v okrese Poltár má svoju prvú monografiu. Kniha má 760 strán, rozdelených do piatich sekcií, pričom sa na nej podieľalo 56 autorov.

"Zostavovateľom a tiež autorom jednej zo sekcií je Leon Sokolovský. Ide o komplexné odborné dielo, ktoré v jednom celku populárno-vedeckým spôsobom reflektuje prírodné a spoločenské danosti obce," povedala TASR vedúca Miestneho kultúrneho strediska v Kokave nad Rimavicou Janka Krotáková.

Vydaniu monografie vraj predchádzali dlhé mesiace prípravných prác, bádateľskej činnosti a zostavovateľskej realizácie. Knihu predstavili a uviedli do života v sobotu 28. júla v tamojšom kultúrnom dome. Súčasťou bola aj autogramiáda.

Leon Sokolovský, ktorý je kokavským rodákom, objavil v roku 1978 v krajskom archíve v Budapešti v tamojšej zbierke predmoháčskych listín originálnu listinu, ktorá je najstarším písomným historickým dokladom o obci. Pochádza z roku 1279 a rieši sa v nej delenie majetku dvoch bratov, Etrucha a Mikuláša, majiteľov panstva hradu Ozdín. Podľa tejto listiny bol v Kokave v tom čase kostol a dva mlyny. Dnes má obec asi 3000 obyvateľov.