Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

L. Parízek: Málo využívame podporu exportných aktivít

Na snímke Lukáš Parízek Foto: TASR

Slovensko vlani zaznamenalo osempercentný medziročný rast exportu.

Banská Bystrica 27. marca (TASR) – Slovenské firmy stále málo využívajú štátnu podporu exportných aktivít, preto je potrebné viacej spolu komunikovať. Konštatoval to v stredu v rámci stretnutia Klubu regionálnej Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) v Banskej Bystrici štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek.

"Slovenská ekonomická diplomacia predstavuje silnú a výkonnú podporu vo svete pre firmy rôznej veľkosti, neziskové organizácie, zdravotníctvo, univerzity i odborníkov," reagoval Parízek s tým, že v kompetencii rezortu sú aj nórske fondy, švajčiarsky finančný mechanizmus a výzvy Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú pomoc.

Slovensko vlani zaznamenalo osempercentný medziročný rast exportu. Pozitívne saldo v zahraničnom obchode je s krajinami EÚ. Do červených čísel sa dostáva v obchode s Áziou a otvorené trhy afrického kontinentu predstavujú pre naše firmy nové výzvy. Iba 12 percent slovenského exportu smeruje mimo členských krajín OECD.

Ako na stretnutí tiež odznelo, účasť slovenských firiem na rozvojovej spolupráci predstavuje modernú, účinnú formu rozvoja exportu. Medzinárodné záväzky vytvárajú príležitosti pre domácich výrobcov a poskytovateľov služieb v oblastiach, kde má Slovensko množstvo skúseností – v energetike, vodnom manažmente, informatizácii a odpadovom hospodárstve. Aktuálna výzva pre naše malé a stredné podniky v hodnote pol milióna eur je otvorená do 7. mája. Jej súčasťou je dotácia na analytickú činnosť, zbieranie dát a informácií, odborné posudky a certifikácie slovenských firiem v rozvojových krajinách.

Na podporu exportu malých a stredných podnikov uzatvorila Eximbanka SR s Európskou investičnou bankou samostatnú úverovú linku v hodnote 50 miliónov eur.

"Predstavujeme jediný priamy nástroj štátu na podporu slovenských exportérov a poskytujeme nielen financovanie a poistenie exportu, ale i bezplatné exportné poradenstvo,"
zdôraznila generálna riaditeľka Eximbanky Monika Kohútová.

"Exportný potenciál nášho regiónu je ešte stále veľmi málo využitý, a preto je štátna pomoc pre nás dôležitá nielen z finančného, ale najmä expertného hľadiska," zhodnotila podpredsedníčka predstavenstva Banskobystrickej regionálnej komory SOPK Viktória Vranská.

Podľa nej silnou devízou je operatívnosť malých a stredných podnikov a zároveň tradícia strojárenstva, hutníctva a kúpeľníctva na strednom Slovensku.