Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

M. Kotleba sa stretol so zástupcami samospráv v okrese Revúca

Mimoriadne zasadnutie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja v Jelšave 17. januára 2014. Na snímke uprostred predseda BBSK Marian Kotleba prichádza na zastupiteľstvo. Foto: TASR/František Iván
Na snímke vpravo predseda BBSK Marian Kotleba, vľavo riaditeľ úradu BBSK Martin Beluský. Foto: TASR/František Iván
Na snímke ochrankári pri vstupe na zastupiteľstvo. Foto: TASR/František Iván

Starostovia úvodné stretnutie s predsedom Banskobystrického kraja uvítali, avšak zatiaľ im chýbajú konkrétne kroky.

Jelšava 17. januára (TASR) - Nové pracovné miesta pri údržbe siete ciest v správe Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sú jednou z možností pomoci regiónu, ktoré dnes predstavil v Jelšave na stretnutí s primátormi a starostami v okrese Revúca predseda BBSK Marian Kotleba. Podľa primátora Jelšavy Milana Kolesára to bolo úvodné stretnutie, na ktorom sa hovorilo o vízii. O podrobnejších podmienkach vzniku pracovných miest budú musieť ešte rokovať.

Za konštruktívne označil svoje stretnutie so zástupcami samospráv v okrese predseda BBSK Marian Kotleba. "Predstavili sme tu víziu, ktorá vychádza z nášho volebného programu. Budú potrebné ešte ďalšie rokovania na úrovni mikroregiónov. Z konkrétnych otázok tu zarezonovala najmä téma nezamestnanosti, bezpečnosti, v rámci ktorej sa hovorilo aj o kritike práce Policajného zboru a tiež sme hovorili o tom, že nie všetci, ktorým je práca ponúknutá, sú naozaj ochotní pracovať. My chceme pomôcť pracovať, ale len tým, ktorí chcú," povedal Kotleba.



Starostovia úvodné stretnutie uvítali, avšak zatiaľ im chýbajú konkrétne kroky. "Pán predseda nám predstavil určitú víziu reformy regionálnej správy ciest, čo sa nám zdá celkom zaujímavé, najmä z pohľadu vzniku pracovných miest. Celkovú situáciu to asi nevyrieši, ale zmierniť stav to môže," povedal starosta obce Chyžné Ján Greguš.

Primátor Jelšavy Milan Kolesár absolvoval rokovanie s predsedom BBSK aj medzi štyrmi očami. "Hovoril som s ním o problémoch, ktoré nás trápia konkrétne v meste, napríklad o využívaní areálu bývalých kasární, ale aj o poplatkoch z banskej činnosti, ktoré by podľa môjho názoru mali smerovať v oveľa väčšom objeme do miest postihnutých banskou činnosťou. Rozprávali sme sa aj o bezpečnostnej situácii a o možnostiach rozšírenia kamerového systému v meste. O ďalších podrobnostiach informovať nebudeme, lebo bude o nich ešte potrebné hovoriť," doplnil Kolesár.

Rozpočet kraja sa dostal len do návrhu programu, z rokovania ho stiahli

Na programe rokovania zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho (BBSK) kraja sa dnes v Jelšave nevedeli dohodnúť poslanci s predsedom Marianom Kotlebom. Koalícia strán Smer-SD a KDH chcela rokovať aj o rozpočte na tento rok. Predseda BBSK najskôr odmietol dať o návrhu hlasovať. Situácia si vyžiadala osobitné stretnutie predsedov klubov.

Problém bol aj v registrácii poslaneckého klubu koalície Smer-SD a KDH. Poslankyňa Ľubica Laššáková tvrdila, že návrh na založenie klubu doručila na úrad spolu so žiadosťou o zvolanie mimoriadneho rokovania ešte 23. decembra minulého roka. Predseda Marian Kotleba tvrdí, že takýto dokument sa k nemu nedostal.

Existenciu klubu však dnes napokon oficiálne potvrdil. Vznik poslaneckého klubu ohlásili aj poslanci Strany maďarskej komunity. Nezávislí poslanci vytvorili klub nezaradených.

Po rokovaní predsedov poslaneckých klubov otvoril Marian Kotleba opätovne rozpravu o jednotlivých bodoch rokovania. Poslanci koalície Smer-SD a KDH predniesli pôvodný program, ktorým sa chceli zaoberať na mimoriadnom zastupiteľstve. Vzápätí však v rámci rozpravy jednotlivé body stiahli ich navrhovatelia. "V záujme budúcej spolupráce navrhujem stiahnutie rozpočtu z dnešného rokovania BBSK," povedala Laššáková. Vzápätí stiahli poslanci aj návrh na rokovací poriadok, plán práce hlavného kontrolóra na prvý polrok a vymenovanie riaditeľky Domova sociálnych služieb v Tisovci.

V ďalšom rokovaní vyhlásili poslanci BBSK voľbu hlavného kontrolóra. Hlasovaním potvrdili komisiu, ktorá bude kontrolovať splnenie požadovaných kritérií prihlásených uchádzačov a predsedu zaviazali, aby voľbu hlavného kontrolóra zaradil bezodkladne na najbližšie možné rokovanie zastupiteľstva. Momentálne rokujú o štatúte BBSK.


Rokovanie strážili ľudia z mesta, aj ochranka

Na bezpečnosť počas rokovania zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dnes v Jelšave dohliadalo sedem pracovníkov súkromnej bezpečnostnej služby (SBS). Podľa predsedu BBSK Mariana Kotlebu bolo ich úlohou predísť prípadného úsiliu o narušenie rokovania. Tak ako sa to stalo počas úvodného rokovania, keď sa do miestnosti snažil dostať aktivista, prezlečený za Mikuláša.

Mesto Jelšava bolo dnes pod zvýšeným bezpečnostným dohľadom. Okrem policajných hliadok a SBS, s ktorou spolupracuje mesto sa o organizáciu stalo aj niekoľko desiatok ľudí zamestnaných na verejnoprospešných prácach. Sedem pracovníkov SBS malo na sebe tričká s nápisom Úrad BBSK. "Sú to pracovníci na dohodu, ktorých sme zamestnali len na dnešný deň," povedal hovorca BBSK Miroslav Belička.

Poslanci sa k ich pôsobeniu na rokovaní nechceli vyjadrovať, hoci ich mzdy hradil úrad. "Je to prinajmenšom neštandardné, aby sme boli takto chránení, ja nepociťujem potrebu byť pod ochranou, možno časť ľudí to tak pociťovala, preto ich najali. Nie som človek, ktorý sa bežne stretáva s pánom predsedom, ale si myslím, že sa k tomu skôr či neskôr vrátime," reagovala poslankyňa Ľubica Laššáková za Smer-SD.

Marian Kotleba spoluprácu s SBS nevylúčil ani v budúcnosti. "Ja strach nemám, je to preventívne opatrenie proti tomu, aby nám tu napríklad v rokovacej sále niekto nerozlieval farbu. Dnes tu nebol jediný problém a bolo to preventívne opatrenie. Či to bude štandardom dnes zodpovedne povedať neviem, bude to záležať na tom, kde a ako budú ďalšie rokovania zastupiteľstva," doplnil Kotleba.