Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Mesto Hriňová žiada premiéra o dotáciu na cesty

Premiér Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Mesto má piaty najväčší kataster v SR.

Hriňová 22. augusta (TASR) - Aj keď sa mestu Hriňová podarilo v uplynulých štyroch rokoch zrekonštruovať 25 zo 75 miestnych komunikácií, mestská samospráva vidí dodnes najväčší dlh práve v investíciách do tejto oblasti. Cesty, do ktorých sa v uplynulých 40 rokoch vôbec neinvestovalo, sú dnes totiž väčšinou v havarijnom stave. Aj preto sa primátor Stanislav Horník obrátil v týchto dňoch listom na predsedu vlády SR so žiadosťou o pridelenie dotácie z jeho rezervy.

Hriňová s katastrálnym územím o rozlohe 126,49 km2 je piatym najväčším mestom na Slovensku. V rámci svojho chotára, ktorý je známy svojím roztrateným osídlením, spravuje až 178 km miestnych komunikácií, píše sa v žiadosti.

Zo 7531 obyvateľov mesta žije až polovica na hriňovských lazoch, pričom snahou samosprávy je prijímať také rozhodnutia, ktoré by udržali týchto ľudí pri hospodárení na pôde, pri poľnohospodárskej prvovýrobe, gazdovaní, rozvíjaní agroturizmu a vidieckeho turizmu.

Mesto žiada o dotáciu aj preto, že Zákon 564/2004 Z.z. o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve nijakým spôsobom nezohľadňuje obciam a mestám ako Hriňová dĺžku spravovanej cestnej siete. Navyše, pod stav miestnych komunikácií sa tento rok výrazne podpísala tohtoročná búrková sezóna.

Ako Horník povedal pre TASR, mesto za uplynulé štyri roky investovalo z vlastných zdrojov do obnovy 25 ciest asi 500.000 eur, čo je výrazne najviac zo všetkých mestských investícií. Na opravu ďalších 50 percent ciest by však potrebovali ešte 800.000 až milión eur.