Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Modrom kameni ukončili obnovu východného krídla kaštieľa

Prízemie východného krídla budovy barokového kaštieľa na hrade Modrý Kameň. Foto: TASR

Zahŕňala obnovu fasád východného krídla a výmenu vonkajších okien. Už predtým, v januári 2017, bola ukončená rekonštrukcia barokových siení východného krídla.


Modrý Kameň 23. mája (TASR) - Na hrade Modrý Kameň ukončili v uplynulých dňoch druhú etapu obnovy východného krídla barokového kaštieľa. Zahŕňala obnovu fasád východného krídla a výmenu vonkajších okien. Už predtým, v januári 2017, bola ukončená rekonštrukcia barokových siení východného krídla pre bábkové divadlo, regionálnu históriu a tvorivé dielne detí a mládeže.

Ako pre TASR uviedla riaditeľka múzea Helena Ferencová, na obnovu získal ich zriaďovateľ - Slovenské národné múzeum grant z finančného mechanizmu EHP a Nórska vo výške 601.323 eur. Po verejnom obstarávaní sa cena znížila na 454.000 eur. Úspora bola použitá na rozšírenie projektu.

V rámci druhej etapy prác boli odstránené hrubé a silno priliehajúce cementové omietky, opravené masívne vypadnuté pôvodné murivá. Súčasťou stavebných prác bolo reštaurovanie portálu južnej fasády, na ktorej sa zachovali pôvodné omietky, mramorovej tabule s nápisom, replika pôvodných dverí a okien južnej fasády so šambránami. Na stene do nádvoria boli repasované pôvodné arkádové okná, na východnej stene repliky pôvodných vonkajších okien.

Opravená bola tiež strecha a porušený krov na východnom krídle barokového kaštieľa, namontovaný bol aktívny bleskozvod. Prostriedky vo výške 200.000 eur poskytlo Ministerstvo kultúry SR. Práce boli ukončené v decembri 2016.

Po obnovení priestorov východného krídla sídla múzea sa vytvorili podmienky na celoročnú prácu s deťmi, mládežou a marginalizovanými skupinami návštevníkov, organizovanie kultúrnych podujatí, pripomenula riaditeľka.