Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Dni Sásovskej uhorky prezradia i recept na ich povestnú polievku

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Na ihrisku na Rudohorskej ulici sú vítaní všetci, ktorí chcú ochutnať uhorky, či už čerstvé alebo zavárané, rôzne špeciality a najmä studenú uhorkovú polievku.

Banská Bystrica 28. júla (TASR) – Súčasné banskobystrické sídlisko a kedysi samostatná obec Sásová bolo kedysi známe ako významné a úrodné miesto pre uhorky. História ich pestovania tam siaha až do roku 1872, kedy sa uhorky preslávili natoľko, že vznikol samotný názov Sásovská uhorka. Vďaka miestnym nadšencom sa každoročne na sídlisku koná Deň Sásovskej uhorky. Ten tohtoročný sa uskutoční v sobotu od 16. do 20.00 h.

Na ihrisku na Rudohorskej ulici sú vítaní všetci, ktorí chcú ochutnať uhorky, či už čerstvé alebo zavárané, rôzne špeciality a najmä studenú uhorkovú polievku. Kedysi počas leta bola vítaným osviežením pre koscov na lúkach či pri prácach v domácnostiach alebo v lese. Archívne materiály dokonca hovoria, že mnohí verili v ich liečivú silu, napríklad aj v boji proti moru.

Hoci je podľa organizátorov veľa receptov na studenú uhorkovú polievku, existuje len jeden pravý, originálny recept a ten sa návštevníci dozvedia priamo na akcii v Sásovej.