Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO:Letecké dni na Sliači: 85 lietadiel na zemi a desiatky vo vzuchu

Na snímke letová ukážka lietadla MiG-29 AS slovenského letectva počas tlačovej konferencie pred medzinárodnými leteckými dňami SIAF na Sliači 24. augusta 2016. Foto: TASR - Branislav Račko

Na podujatí sa predstavia piloti z 13 krajín Európy a NATO.

Sliač 24. augusta (TASR) - Okolo 85 lietadiel v rámci statických ukážok a ďalšie desiatky strojov vo vzduchu - to všetko uvidia návštevníci tohtoročných Medzinárodných leteckých dní Slovak International Air Fest (SIAF) 2016. Uskutočnia sa 27. a 28. augusta na Leteckej základni Sliač.

Ako odznelo na dnešnej tlačovej konferencii, na podujatí sa predstavia piloti z 13 krajín Európy a NATO. "Sám sa najviac teším na vystúpenia stíhačiek 'rodiny' MiG-15, MiG-21 a MiG-29, ale tiež na súboje akrobatických titanov Zoltána Vereša a Kairysa Jurgysa," povedal pre TASR riaditeľ SIAF Hubert Štoksa.

Organizátori však upozornili na vystúpenia špičkových akrobatických skupín Patrulla Aguila zo Španielska a Červení diabli z Belgicka či na Flying Bulls z Českej republiky. Veľkou atrakciou by mal byť americký bombardér B-52, ktorý už dnes stojí na ploche letiska.

V predvečer leteckých dní, 26. augusta, ocenia v Banskej Bystrici už tretíkrát najvýznamnejšie osobnosti, projekty, spoločnosti a inštitúcie slovenského letectva v rámci vyhlásenia víťazov ankety Zlaté krídla - Národná cena letectva Slovenskej republiky za rok 2015.
Na snímke bombardér Boeing B-52 Stratofortress amerického vojenského letectva zo základne Barksdale v Louisiane na stojánke počas tlačovej konferencie pred medzinárodnými leteckými dňami SIAF na Sliači 24. augusta 2016.
Foto: TASR - Branislav Račko


Organizátori zdôraznili, že tohtoročné letecké dni budú skutočne moderné a určené najmä pre všetkých návštevníkov. Ťažko zdravotne postihnutí budú mať napríklad bezbariérový vstup do kabíny lietadla L-39. Tohtoročnou novinkou je mobilná aplikácia SIAF, ktorá ponúkne všetky informácie o programe, lietadlách, ale aj interaktívnu mapu letiska. Záver leteckých dní bude patriť cene za najlepšiu letovú ukážku - Best Display Smik Trophy 2016.

Medzinárodné letecké dni SIAF sú najväčším leteckým podujatím na Slovensku, s návštevnosťou viac ako 100.000 divákov (vlani ich prišlo dokonca okolo 140.000). Letisko bude otvorené pre divákov v obidva dni od 8.00 do 18.00 h, s programom od 10.00 do 17.15 h. Na parkovanie sú vyhradené štyri plochy v okolí letiska, s kapacitou viac ako 20.000 miest.


SIAF organizuje Slovenská letecká agentúra v spolupráci s Ministerstvom obrany SR, Ministerstvom vnútra SR, Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Múzeom SNP, Vojenským historickým ústavom, Leteckou základňou a Letiskom Sliač, mestami Banská Bystrica, Zvolen a Sliač.