Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Na radnici v B. Bystrici naučia vyrobiť valašku a spriadať ovčiu vlnu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Tvorivé dielne budú cez víkend od 10.00 h do 18.00 h. Vstup je bezplatný.

Banská Bystrica 12. decembra (TASR) – Banskobystrické Vianoce 2014 spestria cez víkend Adventné tvorivé dielne Tovarišstva historických dielní a zručností. Návštevníci si vlastnoručne môžu vyrobiť valašku, bábiku zo šúpolia a vyskúšať si, ako sa spriada ovčia vlna.

V sobotu (13.12.) sa pod dohľadom skúseného drevorezbára naučia okrem valašky vyrobiť aj obrázky či drevenú lyžicu. V ďalších dielňach je pripravené odlievanie ozdôb zo včelieho vosku, výroba šperkov, bábik zo šúpolia a ukážky prác na hrnčiarskom kruhu. Program spestrí heligonkár.

V nedeľu (14.12.) k drevorezbárskej a hrnčiarskej tvorbe pribudne aj odlievanie z cínu, razenie mincí a ukážka práce na kolovrátku s možnosťou pokúsiť sa spriadať ovčiu vlnu. V rámci kultúrneho programu sa z priestorov historickej Radnice, kde sa víkendové adventné dielne uskutočnia, bude ozývať hra na starodávnom verklíku.

"Návštevníci môžu tvorivé dielne navštíviť kedykoľvek v čase od 10.00 h do 18.00 h. Vstup je bezplatný a rovnako aj materiál potrebný na práce, ktorý bude záujemcom k dispozícii," uviedla Jana Pelikánová z oddelenia kultúry na Mestskom úrade v Banskej Bystrici. Ich organizátorom je mesto Banská Bystrica a Tovarišstvo historických remesiel a zručností, ktoré združuje remeselníkov zo Slovenska i Česka.