Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Miestny nadšenec zbiera artefakty zo SNP, vystaví ich v múzeu

Výstava kópií autentických dokumentov a modelov vojenskej histórie bude sprístupnená od 28. augusta do 12. septembra.

Zvolen 24. augusta (TASR) - Vzácnu zbierku kópií autentických dokumentov, makiet bojísk a bojovej techniky z obdobia Slovenského národného povstania (SNP), vystaví od 28. augusta vo zvolenskej Starej radnici tamojší zberateľ a nadšenec histórie Miroslav Mařík.

Výstava pozostáva z troch častí. V prvej budú na 16 paneloch predstavené desiatky kópií dobových dokumentov z rokov 1938 až 1945, ktoré autor získal z archívov, alebo dobovej tlače či kníh. Budú tam tiež fotografie, letáky a mapy, ktoré sa dotýkajú obdobia povstania.

Nevšednú časť výstavy bude tvoriť 30 makiet bojísk s asi 160 maketami bojovej techniky, medzi ktorými nechýba maketa povstaleckého letiska Tri duby. Táto časť by mala zaujať aj najmladších záujemcov o históriu, keďže budú na nej vystavené napríklad modely tankov, lietadiel, delostreleckej techniky, ako aj áut používaných počas vojny.

"Pre návštevníkov výstavy pripravíme aj zmenšenú maketu autentického bunkra u Bujakova, v ktorom počas povstania pôsobila partizánska brigáda Jánošík s veliteľom Ernestom Bielikom," povedal TASR Mařík. Výstava bude doplnená o niekoľko kusov pušiek a samopalov z daného obdobia.

Výstava kópií autentických dokumentov a modelov vojenskej histórie bude sprístupnená do 12. septembra. Návštevníkov bude počas jej trvania sprevádzať s odborným výkladom sám 70-ročný autor.