Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Nádvoria Kammerhofu v B. Štiavnici ožili Vjanočným jarmokom

Niečo na "kúpenya i zajedenya a pobavenya" ponúkajú od 12. decembra 2014 nádvoria banskoštiavnického Kammerhofu, kde sa koná už 11. ročník Štjavnického Vjanočného jarmoku. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Na predaj sú napríklad medovníke, hrnčoke, či stromčoke.

Banská Štiavnica 12. decembra (TASR) - Niečo na "kúpenya i zajedenya a pobavenya" dnes ponúkajú nádvoria banskoštiavnického Kammerhofu, kde sa koná už 11. ročník Štjavnyckého Vjanočného jarmoku.

Nielen samotnou atmosférou, ale práve používaním štiavnického nárečia sa podľa Petry Páchnikovej zo Slovenského banského múzea, ktoré podujatie organizuje, odlišuje od tých ostatných. "Keď sem prídu návštevníci, tak si môžu všimnúť, že všetky nápisy sú v štiavničtine, snažíme sa zachovať našu domácu reč," podotkla.

"Galeryja" z jarmoku:





Na predaj sú tak napríklad medovníke, hrnčoke, či stromčoke. Na zjedenie kapustnyca, hurke či klbáske. Podľa Páchnikovej sa na jarmok snažia vždy pozvať predajcov, ktorí ponúkajú tradičné výrobky, ale sú vďační aj za každého predávajúceho, ktorý príde s niečím originálnym, čo poteší najmä nakupujúcich.

"Po obidva dni je pripravený aj bohatý program, vystúpia tu deti zo základnej umeleckej školy, z materských škôl, ukážeme zvyky, ktoré sa konali na Luciu ako napríklad liatie olova," dodala s tým, že návštevníci môžu vidieť aj klasické pečenie oblátok na otvorenom ohni.

Súčasťou podujatia je aj hra s názvom Putovanie za hviezdou. Ide vlastne o netradičné spoznávanie expozície Baníctvo na Slovensku nachádzajúcej sa v Kammerhofe. "Deti vždy dostanú hrací plánik s indíciami, a keď správne vyriešia indície, tak dostanú malú odmenu,"
vysvetlila Páchniková.

Atmosféru jarmoku si môžu návštevníci vychutnať dnes a v sobotu (13.12.) do 16.00 h.