Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Nosko sa ujal funkcie primátora Bystrice, P.Gogola sa vracia do lesov

Na snímke novozvolený primátor Banskej Bystrice Ján Nosko (vľavo) a jeho predchodca Peter Gogola počas ustanovujúceho zasadnutia mestského zastupiteľstva. Banská Bystrica, 12. decembra 2014. Foto: TASR

Banská Bystrica má od dnešného dňa nového primátora Jána Noska. Úrad mu dnes podvečer v Cikkerovej sieni historickej Radnice odovzdal jeho predchodca Peter Gogola.

Banská Bystrica 12. decembra (TASR) – Banská Bystrica má od dnešného dňa nového primátora Jána Noska. Úrad mu dnes podvečer v Cikkerovej sieni historickej Radnice odovzdal jeho predchodca Peter Gogola. Nový primátor zložil sľub a prevzal insígnie mesta. Sľub postupne zložilo aj 31 poslancov banskobystrického mestského zastupiteľstva (MsZ).

Vyše polovica z nich sú staronoví, ktorí v komunálnych voľbách obhájili svoje poslanecké kreslá. Nový primátor Ján Nosko, ktorý kandidoval ako nezávislý s podporou koalície Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS, bude mať podporu väčšiny poslaneckého zboru - 17 poslancov. Ostatní sú nezávislí.

Ako na brífingu Nosko zdôraznil, prioritou je prijatie rozpočtu mesta a tiež rozumné vyváženie jeho poddimenzovaných kapitol. V súčasnosti vytvára okolo seba tím ľudí, s ktorými chce spolupracovať. Hoci pôvodne meno nového prednostu Mestského úradu v Banskej Bystrici nechcel prezradiť, napokon povedal, že ním bude banskobystrický právnik Martin Adamec, ktorý riadil súkromnú firmu a nemá žiadne politické prepojenie. Nový prednosta podpíše pracovnú zmluvu v pondelok (15.12.). Nosko sa tiež v pondelok popoludní mieni stretnúť so všetkými zamestnancami mestského úradu.

Bývalý primátor Peter Gogola charakterizoval svoje pocity po ustanovujúcom zasadnutí MsZ jediným slovom, a to úľava. "Mám pocit, že prácu primátora som robil najlepšie, ako som vedel. S čistým svedomím odovzdávam mesto v dobrej finančnej kondícii ako najmenej zadlžené krajské mesto," konštatoval Gogola.

Na otázku TASR, aké má pracovné plány do budúcnosti, odpovedal: "Bol som uvoľnený pre výkon funkcie zo štátneho podniku Lesy SR, Banská Bystrica. Generálneho riaditeľa som už informoval, že som ukončil svoje pôsobenie na poste primátora. V pondelok (15.12.) sa mám u neho hlásiť a dohodneme sa, čo ďalej."