Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici si 24. marca pripomenú 72. výročie oslobodenia

Na archívnej fotografii pomník postavený v roku 1945 na počesť oslobodenia mesta Sovietskou armádou. Banská Bystrica 20. mája 2003. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Už dnes sa široká verejnosť mohla od sprievodcu na tradičných Potulkách mestom dozvedieť o udalostiach, ktoré sprevádzali príchod slobody.

Banská Bystrica 19. marca (TASR) – Čierny obelisk na banskobystrickom Námestí SNP je nositeľom odkazu padlým hrdinom v druhej svetovej vojne a svedkom každoročných osláv oslobodenia Banskej Bystrice. Od chvíle, keď mesto pod Urpínom oslobodili jednotky sovietskej a rumunskej armády, uplynie 25. marca 72 rokov. Banskobystričania si tento pamätný deň pripomenú pietnym aktom kladenia vencov, ktorý sa pri obelisku uskutoční 24. marca o 11.00 h. Už dnes sa však široká verejnosť mohla od sprievodcu na tradičných Potulkách mestom dozvedieť o udalostiach, ktoré sprevádzali príchod slobody.

"Aj tento rok sme pri príležitosti pietnej spomienky pozvali do Banskej Bystrice významných hostí, zástupcov ambasád, predstaviteľov kultúrneho, akademického i spoločenského života. V spolupráci s miestnymi inštitúciami sme pripravili zaujímavé sprievodné akcie. Chceme nimi pripomenúť historické udalosti, ktoré sa odohrali v našom meste," informovala Zuzana Kučerová, vedúca oddelenia medzinárodných vzťahov a zahraničného obchodu magistrátu.

"Dnes sme svedkami toho, že niektorí nevidia, alebo nechcú vidieť hrôzy, ktoré vojna spôsobila. Všetky generácie musia poznať historické fakty, súvislosti a dôsledky vojny. Pripomínajme si preto neustále obrovské riziká, ktoré v sebe nesie rasizmus a xenofóbia a nahlas rozprávajme o tom, čo znamená ideológia nacizmu a fašizmu," konštatoval primátor Ján Nosko.

Múzeum SNP ponúkne 24. marca pre žiakov a študentov základných a stredných škôl bezplatné prehliadky expozícií. Centrum komunitného organizovania a jeho platforma Nie v našom meste budú v tento deň pokračovať s projektom Živých knižníc. Pokúsia sa nájsť odpoveď na otázku, či v období mieru naozaj vieme, čo znamenajú pojmy ako tolerancia, rôznorodosť a empatia.