Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Park pod pamätníkom SNP ožil radosťou a detskou spontánnosťou

Na snímke chlapci hrajú futbal počas hlavného Olympijskeho dňa v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici 23. júna 2017. Foto: TASR/Branislav Račko

Do pohybových aktivít rôzneho druhu spojených s prvkom súťaženia sa zapojili viacerí olympionici.

Banská Bystrica 23. júna (TASR) - Park pod pamätníkom SNP v Banskej Bystrici ožil v piatkovom predpoludní detskou spontánnosťou. V hlavnom Olympijskom dni sa zaplnil do takej miery, že radosť z vydareného dňa neskrývali ambasádori podujatia, predstavitelia SOV a samotné deti z materských, základných i stredných škôl.

Do pohybových aktivít rôzneho druhu spojených s prvkom súťaženia sa zapojili viacerí olympionici. Biatlonistka Jana Gereková nešetrila radami na provizórnej strelnici, elitný štvorkajak rýchlostných kanoistov poskytol neoceniteľné rady v prekážkovom behu, do ktorého sa vďačne zapojil strelec Juraj Tužinský. Aj paralympijská strelkyňa Veronika Vadovičová neskrývala radosť, ktorá úmerne narastala s nadšením detí.

Prezident SOV Anton Siekel uvítal, že tradičná akcia Slovenského olympijského výboru sa uskutočnila v Banskej Bystrici, meste olympijských víťazov a v Európskom meste športu 2017. "Čo môže byť krajšie pri organizácii ako to, keď vidíte v jednu chvíľu také množstvo detí všetkých vekových kategórií a aj olympionikov. Nás to utvrdzuje v presvedčení, že naša práca má zmysel a že športom sa ľudia na Slovensku zabávajú a tešia sa z neho. Možno aj tu vidíme budúcich olympijských víťazov, no za primárny cieľ to nepovažujem. Aby sa ľudia pohybovali, boli zdraví, to je pre nás hlavná priorita."

Anton Siekel spomenul aj jednu neutíchajúcu snahu. "Ani zďaleka nemôžeme byť s olympijskou osvetou spokojní, propagovať športové aktivity, princípy fair play, v tomto sú možnosti neohraničené. Táto práca nás v SOV úplne napĺňa, robíme ju naozaj so srdcom."

Strelca Juraja Tužinského strhla do diania súťaživosť detí. "Je to úžasné, s akou radosťou deti prežívajú pohyb a ako sa v nich udomácňuje šport," povedal. "Mňa to hneď rozprúdilo a zapojil som sa aktívne aj na tejto prekážkovej dráhe. Nech vidia nás olympionikov ako s nimi športujeme a možno sa viac nadchnú, je to ten najlepší príklad."

Od viacnásobnej paralympijskej víťazky v športovej streľbe Veroniky Vadovičovej taktiež prúdili slová chvály. "Radosť vidieť takých malých štupľov ako robia kotúle, skáču do diaľky, behajú, je to naozaj veselý deň. Deti potrebujú pohyb, väčšinou ich lákajú počítače a málo športujú, preto im treba ukázať naozajstnú radosť. Takýchto akcií je už dosť, podstatné však zostáva, či ich ľudia vyhľadajú a nájdu si čas. Paralympijský klub i výbor sa snažia dostatočne, aby prebudili záujem a odtrhli deti i rodičov od televízorov."

Príjemné chvíle prežíval aj člen štvorkajaku Juraj Tarr. "Športovať sa oplatí a presne takýmto pocitom chceme naplniť každé dieťa i žiaka. Olympizmus je uľachtilý a môžeme byť radi, že my v role ambasádorov pomáhame. Toto je najlepšia forma ako šíriť jeho myšlienku. Keď sme súčasťou detského športovania, tak je to iné, ako nás sledovať len v nejakom televíznom prenose."

Katarína Ráczová, najúspešnejšia slovenská šermiarka a predsedníčka Klubu fair play SOV, zdôraznila pre ňu to najdôležitejšie. "Keď sa len jedno dieťa opýta, čo znamenajú cudzie dve slová na našich tričkách s fair play, tak naša práca bola dobrá. Som bývalá olympionička, trikrát som mala česť reprezentovať našu krajinu na tomto vrcholnom sviatku, no som presvedčená, že olympijské hnutie má aj iný význam a cieľ. Ani najlepší tréner nezaručí, že z detí vyrastú majstri sveta, alebo olympijskí víťazi. Môžu však zaručiť, aby z nich vyrástli ľudia, ktorí majú zmysel pre čestnosť, poctivosť, ktorí žijú plnohodnotne a krásne."

Podľa Kataríny Ráczovej olympijskej osvety nikdy nie je dosť. "Vždy môžete robiť lepšie a intenzívnejšie. My sa len neustále snažíme, aby sme dostatočne ponúkali prostredníctvom olympizmus primerané možnosti na športovanie."

Predseda Združenia olympijských klubov Ivan Čierny neúnavne obchádza všetky miesta, aby prebúdzal na Slovensku olympizmus. "Ja som bol tento týždeň v Šahách, v Trenčíne, bol som aj v Prievidzi, chodím po olympijských kluboch, pretože našou hlavnou úlohou sú práve Behy olympijského dňa. Mnohí učitelia i riaditelia škôl pochopili, že takto dobre organizovaný pohyb, podporený aj olympijskou symbolikou, prináša ovocie. Snažíme sa olympijské kluby aj rozširovať, momentálne ich je 21 a boli by sme radi, keby pribudli zo dva tri."

Ivan Čierny si myslí, že v propagácii olympizmu sa všetky možnosti nevyčerpali. "Šport je dnes založený ani nie tak v systéme, ako v peniazoch. Jeden z veľkých problémov olympijských klubov spočíva práve v tom, pretože nie každý je ochotný donekonečna byť na našich akciách bez toho, aby sme mu prispeli aspoň na cestu."

Do olympijských dní prostredníctvom behov sa zapájajú každoročne tisíce detí. Ivan Čierny: "Čísla sa pohybujú od desať do 40-tisíc. Veľa závisí od aktivity našich klubov, za minulý rok poslúžili ako príklad najagilnejšie Šahy, aj Prievidza, Košice, Čadca, Žilina, Banská Bystrica, vynikajúce sú tiež Michalovce a Vysoké Tatry. Hlavný Olympijský deň je síce jednorazová akcia, no predchádzajú jej olympijské festivaly, olympiáda materských škôl, podujatia pre starších, aj dôchodcov, víta sa každá aktivita jednotlivých olympijských klubov."

Prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok videl všade, na celej ploche parku SNP atletiku. "Je základom každého športu a my sme v propagácii športu všeobecne veľmi aktívni, či už spomeniem mimoriadne populárnu Detskú atletiku. Odráža sa v nej všetko, čo od nej očakávame, aby sa deti hýbali a rozvíjali základné pohybové schopnosti nenásilným zaujímavým spôsobom. Atletika a olympizmus vo svojej symbióze fungujú a takéto dni slúžia na to, aby si každý našiel tú svoju porciu obľúbenej aktivity."

Medzinárodný Olympijský deň sa oficiálne oslavuje už od roku 1948, vždy 23. júna. Tento deň vyhlásili na počesť 23. júna 1894, keď bol na pôde parížskej univerzity Sorbonna založený Medzinárodný olympijský výbor (MOV), a zároveň bolo prijaté rozhodnutie o obnovení antických olympijských hier. Od roku 1987 sa v rámci osláv Olympijského dňa po celom svete konajú rozmanité športové akcie, medzi ktorými hrá prím Beh Olympijského dňa.

SOV každoročne organizuje v niektorom meste Slovenska hlavný Olympijský deň. Na Slovensku sa však každoročne do akcií v rámci osláv Olympijského dňa v rôznych miestach Slovenska zapájajú tisíce účastníkov. Tieto aktivity zastrešujú predovšetkým regionálne olympijské kluby.