Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

PIROŠÍK:Kotleba môže stratiť funkciu až pri opakovanom porušení zákona

Na snímke vpravo predseda BBSK Marian Kotleba, vľavo riaditeľ úradu BBSK Martin Beluský. Foto: TASR/František Iván

Predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marianovi Kotlebovi by hrozila strata funkcie až po opakovanom porušení ústavného zákona o ochrane verejného záujmu.

Bratislava 8. januára (TASR) - Predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marianovi Kotlebovi by hrozila strata funkcie až po opakovanom porušení ústavného zákona o ochrane verejného záujmu. Upozornil na to dnes právnik a spolupracovník Transparency International Slovensko Vladimír Pirošík v reakcii na podnety, ktoré na Kotlebu podal poslanec NR SR Miroslav Beblavý (nezaradený).

O Kotlebovom previnení voči ústavnému zákonu musí najskôr rozhodnúť zastupiteľstvo BBSK trojpätinovou väčšinou hlasov z prítomných poslancov. Ak by sa to stalo, Kotleba by sa podľa Pirošíka mohol následne odvolať na Ústavný súd SR, ktorý by do 60 dní rozhodnutie krajského parlamentu potvrdil alebo zrušil.

Právnik upozorňuje, že za istých okolností by Beblavého dva podnety mohli viesť k strate Kotlebovej funkcie, a to vtedy, ak by ich zastupiteľstvo posudzovalo zvlášť. Najskôr by sa vyrovnalo s prvým, ktorý by musel skončiť právoplatným potrestaním funkcionára, potom s druhým. V prípade verdiktu, že bol porušený zákon v oboch prípadoch, by teda išlo o opakované previnenie, čo podľa zákona znamená stratu funkcie.

Zákon o ochrane verejného záujmu pozná tri typy sankcií: strata funkcie, s ktorou je výkon verejného funkcionára nezlučiteľný, finančná pokuta a pri opakovanom porušení niektorej z povinností strata mandátu.

Prvý podnet Beblavého súvisí s medializovanými informáciami, že zamestnanci kraja odvádzajú Kotlebovi časť svojej mzdy, druhý podnet sa týka živnostenského oprávnenia na obchodné meno Marian Kotleba – KKK – ANGLICKÁ MÓDA. "Predseda kraja sa pred novinármi priznal, že o finančnej podpore zo strany jeho zamestnancov vie a v ich činnosti im nebude brániť, pričom dary idú aj na podporu politickej činnosti. Verejní funkcionári však tieto typy darov prijímať nesmú," informoval TASR Beblavý. Za porušenie zákona hrozí v tejto veci pokuta vo výške 12 mesačných platov. Beblavý poukázal na to, že podnet nie je motivovaný Kotlebovou osobou, ale jeho previnením.

V druhom podnete Beblavý upozorňuje, že prevádzkovanie živnosti na meno Marian Kotleba – KKK – ANGLICKÁ MÓDA bolo podľa živnostenského registra pozastavené 1. júna 2014, hoci zákaz podnikať mal Kotleba ako predseda kraja už po 30 dňoch od ujatia sa funkcie, teda od konca januára 2014. "Dátumy v živnostenskom registri preto vyvolávajú podozrenie, či si túto povinnosť splnil," dodal. Aktívne živnostenské oprávnenie ústavný zákon trestá stratou šiestich mesačných platov.

Kotleba na margo Beblavého aktivít odkázal, že sa s ním chcel stretnúť v televízii TA3, čo ale Beblavý údajne odmietol. "Hneď ako Miroslav Beblavý naberie odvahu diskutovať v živom vysielaní, predseda BBSK Marian Kotleba sa k veci relevantne vyjadrí naživo a verejne," reagoval hovorca BBSK Vladimír Gürtler.