Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Po 100 rokoch si múzeá pripomenú osudy 16. pešieho honvédskeho pluku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Podľa riaditeľa Stredoslovenského múzea príbeh a osud pluku, ktorý mal mierové sídlo v Banskej Bystrici, priblíži návštevníkom najväčšie míľniky prvého celosvetového konfliktu.

Banská Bystrica 27. júna (TASR) – Presne po 100 rokoch od otvorenia výstavy 16. banskobystrického pešieho honvédskeho pluku si múzeá v meste pod Urpínom opäť pripomenú jeho osudy na výstave pod názvom Veľká vojna v našich životoch. Príbeh mesta, jeho obyvateľov i bojovú cestu pluku v krušných rokoch 1914 až 1918 slávnostne otvorí vernisáž vo štvrtok (28.6.) o 17.00 h v banskobystrickom Múzeu SNP. TASR o tom v stredu informovala Gabriela Benčová, manažérka Stredoslovenského múzea (SSM).

"Výstava, ktorú pripravilo SSM v spolupráci s Múzeom SNP a Okresným archívom v Banskej Bystrici, osloví nejedného návštevníka," uviedol Roman Hradecký, riaditeľ SSM.

Podľa neho príbeh a osud pluku, ktorý mal mierové sídlo v Banskej Bystrici, priblíži návštevníkom najväčšie míľniky prvého celosvetového konfliktu. Hradecký predstaví aj príbeh deviateho veliteľa pluku Ferencza Hilla, syna banskobystrického mešťanostu Júliusa Cesnaka, spisovateľa Jozefa Gregora Tajovského, študenta Janka Filipču z Poník, architekta Ladislava Hudeca, básnika Ivana Kraska, hudobného skladateľa Jána Móryho, ale i ďalších.

"V časti galéria, ktorú tvoria fotografie 117 príslušníkov honvédskeho pešieho pluku, si môžu návštevníci výstavy nájsť svojho predka. Mnohí naši prarodičia zahynuli a zachované fotografie sú jediné, čo po nich zostalo. Veľká vojna tragicky zasiahla rodiny nielen v meste pod Urpínom, ale na celom Slovensku. Mnohí potomkovia padlých vojakov dodnes nevedia, že ich predkovia boli hrdinami brániacimi svoju vlasť a ideály aj za cenu vlastného života," dodal Vladimír Klemanič, kurátor výstavy.

V Múzeu SNP potrvá do 1. septembra a tvoria ju predmety zo zbierok SSM, dopĺňa ju tiež replika pôvodnej výstavy 16. banskobystrického honvédskeho pluku z roku 1918. Záujemcovia uvidia viac ako 200 predmetov z pôvodnej výstavy, vrátane zábavných karikatúr, rovnako časť venovanú padlému vojakovi – synovi mešťanostu Cesnaka presne tak, ako ju mohli vidieť Banskobystričania pred 100 rokmi.