Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Výskyt chrípky a respiračných ochorení v Banskobystrickom kraji klesol

Ilustračné foto Foto: TASR/Marián Vladovič

V medziročnom porovnaní je však výskyt týchto typov ochorení v BBSK vyšší u ARO o viac ako 20 percent a CHPO až o 70 percent.

Banská Bystrica 21. augusta (TASR) – Končiaci sa týždeň bol v Banskobystrickom kraji (BBSK) v znamení opätovného zníženého výskytu akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípkových ochorení (CHPO). TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, podľa ktorej oproti 32. kalendárnemu týždňu klesol výskyt ARO takmer o 15 percent a CHPO je menej o tretinu. V medziročnom porovnaní je však výskyt týchto typov ochorení v BBSK vyšší u ARO o viac ako 20 percent a CHPO až o 70 percent.

„RÚVZ evidoval v tomto týždni v kraji celkovo 1261 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 467 osôb na 100.000 obyvateľov. CHPO sa vyskytli v 75 prípadoch, čo je chorobnosť 28 osôb na 100.000 obyvateľov,“ špecifikovala hovorkyňa. Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec (345), Žiar nad Hronom (138), Žarnovica (135), ale aj v okresoch veľký Krtíš a Banská Bystrica. CHPO sa najviac vyskytovali v okresoch Lučenec a Banská Štiavnica. „Z hľadiska veku ochorenia najviac postihujú občanov v produktívnom veku a najmenšie deti od 0 do päť rokov,“ dodala.

V súvislosti s končiacim letom epidemiológovia upozorňujú pri výskyte týchto ochorení na možnú zmenu k horšiemu. „V nasledujúcich týždňoch očakávame každoročne sa opakujúci fenomén - zvýšenie ochorení na ARO aj CHPO. Ľudia sa totiž vracajú z tepla z dovoleniek, zaraďujú sa do pracovných kolektívov, začne sa nový školský rok,“ konštatovala vedúca oddelenia infekčnej epidemiológie RÚVZ Viera Morihladková.