Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Banskobystrický kraj

Poltár získal dotáciu takmer 380.000 eur na opatrovateľskú službu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predmetom podpory je finančný príspevok na každú hodinu poskytnutej opatrovateľskej služby. Zahŕňa sprevádzanie na lekárske vyšetrenia, úrady i potreba dohľadu v určenom či nepretržitom čase.

Poltár 10. mája (TASR) - Mesto Poltár získalo dotáciu na domácu opatrovateľskú službu. Pokračovať v jej poskytovaní tak môže až do konca roku 2025. TASR o tom informovala Jozefína Očenášová z kancelárie primátora s tým, že príspevok vo výške takmer 380.000 eur poskytne úrad práce.

Dodala, že peniaze budú poskytovať formou mesačných platieb. Pomoc opatrovateľov sa zameriava na rôzne oblasti ako je hygiena, motorika, mobilita pacienta i prevádzka domácnosti. "Cieľom tejto služby je uľahčiť život občanom, ktorí sa ocitli v náročnej sociálnej situácii pre svoj zdravotný stav," objasnila.

Finančný príspevok je zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu a štátneho rozpočtu vo výške 100 percent. "Zatiaľ máme schválenú alikvotnú sumu 379.688 eur. Potom úrad 20. februára 2025 zhodnotí skutočné čerpanie prostriedkov za kalendárny rok 2024 a podľa výsledku poskytne disponibilný zostatok finančných príspevkov," vysvetlila projektová manažérka z poltárskeho mestského úradu Jana Cabanová.

Celkovým predmetom podpory je finančný príspevok na každú hodinu poskytnutej opatrovateľskej služby. Jej súčasťou sú zároveň sprevádzanie na lekárske vyšetrenia, úrady i potreba dohľadu v určenom či nepretržitom čase. Ako uviedol primátor Poltára Peter Sitor, pokračovaním projektu v poskytovaní opatrovania zároveň zachovali aj pracovné miesta opatrovateliek. "Mesto ich v súčasnosti zamestnáva 30," dodal.