Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Potulky mestom Banská Bystrica patrili Jánovi Thurzovi

Ilustračné foto. Na snímke pohľad z Hodinovej veže na hradný Barbakan na Námestí Š. Moysesa v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

Na banskobystrickom Námestí SNP Thurzovi patrili hneď štyri domy. Jedným z nich je známy Thurzov dom, kde dnes sídli Stredoslovenské múzeum.

Banská Bystrica 15. marca (TASR) – Vyše 60 ľudí, prevažne Banskobystričania, prišli dnes popoludní do historickej radnice, aby si vypočuli pútavý výklad o jednom z najvýznamnejších obchodníkov svojej doby Jánovi Thurzovi, zakladateľovi Thurzovsko-Fuggerovskej mediarskej spoločnosti. Ten bol témou nedeľňajších Potuliek mestom Banská Bystrica, ktorá si v pondelok (16.3.) pripomenie 520. výročie založenia tejto významnej spoločnosti.

Ján Thurzo bol kremnický komorský gróf, levočský, krakovský a banskobystrický mešťan, zvolenský župan, podnikateľ európskeho významu a známy znalec modernej dolovacej techniky. Patril k hlavným veriteľom uhorského panovníckeho dvora.

"Bol úžasne podnikavý, rozhľadený a vzdelaný človek. Je to jedna z naj osobností Banskej Bystrice a aj celého Slovenska v priemyselnej oblasti. Videl 300 rokov dopredu. On žiť dnes, tak Bill Gates je žobrák popri ňom," uviedol dnes pre TASR vlastivedný sprievodca Branislav Stančík.

Ako priblížil vo svojom výklade, Ján Thurzo pochádzal z rodiny, ktorá mala remeselnícko-kupecký pôvod. Začal študovať za kňaza, no po smrti otca zanechal štúdiá, vrátil sa domov postarať o rodinu a prebrať firmu. To, čo jeho otec začal, Ján Thurzo maximálne rozvinul. Práve on vytvoril thurzovskú dynastiu.

"Vtedajšia Európa ho považovala hneď po Fuggerovi za najbohatšieho a najvýznamnejšieho človeka. Presne vedel, čo chce dosiahnuť. Keď prišiel do Banskej Bystrice v poslednej tretine 15. storočia, baníctvo tu bolo v úpadku. On sa vyberie tam, kde je zle? Musel mať obrovskú víziu a tá sa volala kremnický komorský gróf - chcel ovládnuť trh so zlatom," dodal Stančík.

Na banskobystrickom Námestí SNP Thurzovi patrili hneď štyri domy. Jedným z nich je známy Thurzov dom, kde dnes sídli Stredoslovenské múzeum.