Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Vo hvezdárni v R. Sobote si pripomenuli prvý Medzinárodný deň svetla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Podľa slov odbornej pracovníčky hvezdárne Daniely Rapavej akcia bola určená predovšetkým mládeži, ale zúčastnili sa na nej i dospelí.

Rimavská Sobota 16. mája (TASR) – Solárnu pec, solárne hračky, slnečné hodiny, teplovodný kolektor, ale aj prezentácie v astroparku či prednášky o slnečnej energii. Všetky tieto zaujímavosti, zamerané na svetlo a energiu zo Slnka, mohli vidieť návštevníci Hvezdárne v Rimavskej Sobote počas stredajšieho podujatia venovanému prvému Medzinárodnému dňu svetla.

Podľa slov odbornej pracovníčky hvezdárne Daniely Rapavej akcia bola určená predovšetkým mládeži, ale zúčastnili sa na nej i dospelí. "Ukázali sme im napríklad malú a veľkú solárnu pec, ktorá je u nás novinkou, keďže len vlani sa dokončil jej projekt. Je to naozaj veľká parabola a za pár sekúnd pri nej začne horieť hliníková plechovka či tri centimetre hrubá drevená doska," priblížila Rapavá.

Hvezdáreň Rimavská Sobota bola založená v roku 1975. Jej hlavná budova, postavená ako prvá účelová budova hvezdárne na Slovensku, bola odovzdaná do užívania v roku 1977. Jej kupola s prednáškovou miestnosťou a klubovňou slúži hlavne na popularizáciu astronómie, kozmonautiky a príbuzných vied. Druhá, brigádnicky postavená kupola, je využívaná predovšetkým na pozorovateľské účely. Okolo hvezdárne je situovaný astropark s viacerými zaujímavosťami.

Medzinárodný deň svetla vyhlásilo v novembri 2017 UNESCO s tým, že každoročne sa bude oslavovať 16. mája, teda na výročie prvého úspešného použitia lasera, ku ktorému došlo v roku 1960. Do tohtoročného prvého Medzinárodného dňa svetla sa zapojilo 83 krajín sveta viac ako 500 aktivitami.