Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Výstavu o ženskej móde v Rimavskej Sobote ukončia dve prednášky

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Prvá z pripravených odborných prednášok sa uskutoční vo štvrtok (4. 4.) popoludní, hostkou bude historička Eleonóra Géra z budapeštianskej univerzity ELTE.

Rimavská Sobota 2. apríla (TASR) - Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote pripravilo pri príležitosti finisáže výstavy Dress kód: Art nouveau pre verejnosť dvojicu odborných prednášok. Návštevníkom detailne priblížia ženskú módu v období secesie a Belle Époque. TASR o tom informovala PR manažérka múzea Szilvia Tóth.

Prvá z pripravených odborných prednášok sa uskutoční vo štvrtok (4. 4.) popoludní, hostkou bude historička Eleonóra Géra z budapeštianskej univerzity ELTE. "Vo svojej prednáške s názvom Moderná žena a secesia bude hovoriť o životnom štýle modernej ženy na prelome storočia," priblížila Tóth s tým, že podujatie sa uskutoční v maďarskom jazyku.

Druhá prednáška sa v GMM uskutoční v piatok (5. 4.), historička Eva Hasalová zo Slovenského národného múzea - Historického múzea v Bratislave bude hovoriť o móde v období nazývanom Belle Époque. "Belle Époque alebo La Belle Époque, po francúzsky krásna éra, je obdobie francúzskych a európskych dejín, začínajúce približne v rokoch 1871 až 1880 a končiace vypuknutím prvej svetovej vojny v roku 1914," uviedla Tóth.

Dvojica odborných prednášok v GMM sa koná pri príležitosti končiacej sa výstavy s názvom Dress kód: Art nouveau. Tá návštevníkom od konca novembra 2023 prostredníctvom predmetov zo zbierky textilu a odevov Umeleckopriemyselného múzea v Budapešti poskytla pohľad do šatníka a životného štýlu žien na prelome 19. a 20. storočia. Výstavu finančne podporili Národný kultúrny fond Maďarska a Banskobystrický samosprávny kraj.