Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Banskobystrický kraj

Rimavskosobotské múzeum skompletizovalo zbierku potápačskej techniky

Na snímke sú potápačské obleky na výstave historickej potápačskej techniky v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote, 23. februára 2017. Foto: FOTO TASR - Branislav Caban

Hlavnú časť zbierky, 492 predmetov, múzeum získalo v rokoch 2016 a 2017. Celková suma vynaložená na kúpu predstavovala 8425 eur, z toho 8000 eur bolo poskytnutých z verejných zdrojov Fondom na podporu umenia.

Rimavská Sobota 23. augusta (TASR) – Zo 685 predmetov pozostáva zbierka potápačskej techniky, ktorú sa v uplynulom období podarilo skompletizovať Gemersko-malohontskému múzeu v Rimavskej Sobote. Ako TASR informoval Ján Aláč, zástupca riaditeľky múzea a vedúci oddelenia dokumentácie a správy zbierok, GMM sa zbierku podarilo získať od pôvodného majiteľa v dvoch etapách.

„Hlavnú časť zbierky, 492 predmetov, múzeum získalo v rokoch 2016 a 2017. Celková suma vynaložená na kúpu predstavovala 8425 eur, z toho 8000 eur bolo poskytnutých z verejných zdrojov Fondom na podporu umenia (FPU). Následný projekt doplnenia a skompletizovania zbierky o 128 zbierkových predmetov bol realizovaný v rokoch 2017 a 2018. Celková výška rozpočtu bola 1500 eur, z čoho 1400 eur poskytol FPU,“ konkretizoval Aláč s tým, že pri obidvoch etapách tvorca a pôvodný vlastník zbierky, Peter Ferdinandy z Revúcej, daroval GMM ešte aj dva menšie súbory potápačského výstroja.

Význam a hodnota zbierky podľa Aláča spočíva predovšetkým v jej štruktúre a ucelenosti. „Poskytuje komplexný pohľad na problematiku potápačskej techniky, jej vývoj a sprostredkovane i na históriu potápania ako takého,“ dodal.

Väčšina zbierky pochádza z druhej polovice 20. storočia. Sú v nej zastúpené komplety potápačských neoprénových oblekov, potápačské vesty, masky a plutvy, dýchacia technika, tlakové fľaše, ale i potápačské doplnky ako potápačské nože, harpúny, vodotesné puzdrá na fotoaparáty a kamery, baterky, hĺbkomery, kompasy a hodinky či dokonca nafukovací čln s motorom. Jednotlivé zbierkové predmety pochádzajú z viac ako 20 krajín sveta.