Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Bezplatný rozbor vody umožní obyvateľom aj RÚVZ v Banskej Bystrici

Na ilustračnej snímke vyhodnotenie dusičnanov vo vzorke vody. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pri príležitosti Svetového dňa vody môžete na Regionálny úrad verejného zdravotníctva priniesť vzorky vody zo súkromných vodných zdrojov na analýzu.

Banská Bystrica 21. marca (TASR) – Obyvatelia okresov Banská Bystrica a Brezno majú v stredu (22.3.) možnosť využiť zdarma konzultačné služby zamerané na kvalitu pitnej vody a dostanú tiež odpovede na otázky o rozsahu, početnosti a kritériách kontroly vody, ochrane vodných zdrojov, zdravotnej bezpečnosti pitnej vody a význame pre zdravie ľudí. Ak od 8.00 do 14.00 h prinesú do Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici v čistej fľaši vzorku vody z individuálnych súkromných vodných zdrojov, odborníci im ju bezplatne vyšetria na dusičnany a dusitany. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

K stredajšiemu Svetovému dňu vody sa každoročne pripája aj tento RÚVZ. Témou tohtoročného je odpadová voda.

"Viac ako 80 percent odpadových vôd na celom svete prúdi späť do ekosystému bez akejkoľvek úpravy. Predpokladá sa, že v roku 2050 bude až 70 percent populácie žiť v mestách, väčšina miest v rozvojových krajinách nemá dostatočnú infraštruktúru a prostriedky na efektívne nakladanie s odpadovými vodami. Príležitosti na využívanie odpadovej vody ako udržateľného zdroja sú obrovské. Spracovanie týchto vôd je cenovo dostupným a udržateľným zdrojom vody, energie, živín a ďalších obnoviteľných materiálov," konštatovala vedúca oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ Kvetoslava Koppová.

Ako pripomenula, za kvalitu pitnej vody vo verejnom vodovode zodpovedá prevádzkovateľ a je ním i príslušným RÚVZ pravidelne kontrolovaná. Za kvalitu pitnej vody vo vlastnej studni je zodpovedný majiteľ.