Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Ružový Partizán láka vandalov, omotali ho šálom, polícia zasiahla

Sochu partizána v centre Banskej Bystrice neznámy vandal natrel ružovou farbou. Socha sa nachádza na okraji lesoparku Urpín, v susedstve železničnej stanice Banská Bystrica - mesto, tzv. Malej stanice. Banská Bystrica, 15. januára 2015. Foto: TASR/Dušan Hein

Ako dnes pre TASR potvrdil viceprimátor Martin Turčan, stále platí jeho výzva, že kto pomôže nájsť páchateľa, ktorý ju poškodil a premaľoval na ružovo, dostane od neho odmenu.

Banská Bystrica 14. marca (TASR) – Ruch okolo sochy Partizána pri malej železničnej stanici v Banskej Bystrici, ktorého neznámi vandali natreli na ružovo, neutícha. Počas tohto týždňa mu najnovšie traja mladíci omotali okolo krku červený šál. Nerátali však s rýchlym príchodom banskobystrickej Mestskej polície (MsP).

Ako médiá informovala hovorkyňa MsP Marianna Belancová, socha je monitorovaná ich kamerovým systémom a hliadky vykonávajú vo zvýšenej miere kontroly tejto lokality počas výkonu služby.

"Vďaka tomu bola zaznamenaná ďalšia udalosť súvisiaca s vandalstvom a zneucťovaním symbolu SNP, o ktorú sa pričinili traja mladíci z Banskej Bystrice. Išlo o dvoch 20-ročných a jedného 23-ročného muža, všetci traja zo Sásovej, pričom jeden z nich vyliezol na Partizána a omotal mu okolo krku červený šál," uviedla Belancová.

Po okamžitom príchode mestských policajtov na ich výzvu samotný aktér šál zo sochy odstránil. Ako Belancová konštatovala, pri tejto "horolezeckej akcii" nikto neutrpel zranenie a nevznikla žiadna škoda. Všetky tri osoby boli z miesta vykázané a za prítomnosti MsP ho aj opustili.

Socha Partizána je dielom akademického sochára Karola Dúbravského, vytvoril ju k 20. výročiu SNP. V polovici januára ju vandali natreli ružovou fasádnou farbou, ktorá sa v tomto období nedá tak jednoducho odstrániť. Magistrát s obnovou počíta na jar.

Ako dnes pre TASR potvrdil viceprimátor Martin Turčan, stále platí jeho výzva, že kto pomôže nájsť páchateľa, ktorý ju poškodil a premaľoval na ružovo, dostane od neho odmenu.

"Stále to platí. Vyzývam občanov s prísľubom odmeny, aby ma oslovili za účelom objasnenia pôvodcu tohto dehonestujúceho činu. Odovzdám finančnú čiastku tomu občanovi, ktorý mi poskytne relevantnú informáciu, vedúcu k usvedčeniu páchateľa alebo páchateľov tejto výtržnosti," zdôraznil Turčan.

Doposiaľ na jeho výzvu nikto nereagoval, len občania, ktorí mu vyjadrili sympatie za to, že sa aj takto snaží pomôcť polícii.