Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

B. Štiavnica bude mať menej poslancov, dôvodom je pokles obyvateľov

Banská Štiavnica Foto: TASR/Dušan Hein

Populácia v meste starne, ľuďom v produktívnom veku tu chýbajú najmä pracovné príležitosti.

Banská Štiavnica 30. júla (TASR) - V Banskej Štiavnici budú mať nasledujúce volebné obdobie menej mestských poslancov, dôvodom je zníženie počtu obyvateľov. Namiesto súčasných 17 tak bude o mestských veciach rozhodovať po novembrových komunálnych voľbách len 13 poslancov.

Zníženie počtu poslancov navrhla na základe poklesu počtu obyvateľov primátorka Nadežda Babiaková. O tejto povinnosti hovorí aj zákon o obecnom zriadení. Ku dňu vyhlásenia volieb mala totiž Banská Štiavnica 9928 obyvateľov. Podľa zákona o obecnom zriadení sa tak zaradila medzi samosprávy s počtom obyvateľov od 5001 do 10.000, ktoré môžu mať 11 až 13 poslancov.

Poslancov si budú obyvatelia voliť v troch volebných obvodoch, pričom v prvých dvoch po šiestich a v treťom obvode len jedného. Podľa Babiakovej je počet 13 mestských poslancov na teritórium Banskej Štiavnice dostačujúci. Skôr ju trápi fakt, že trend poklesu obyvateľstva je viditeľný aj v Štiavnici. Populácia v meste starne, ľuďom v produktívnom veku tu chýbajú najmä pracovné príležitosti.