Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Vo Svätom Antone sa opäť stretnú poľovníci na Dni svätého Huberta

Na snímke zaplnené nádvorie svätoantonského kaštieľa, archívne foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Na návštevníkov čakajú už tradične súťaže ako Poľovnícky nôž a šperk roka.


Svätý Anton 28. augusta (TASR) - Už po 26. raz sa v areáli svätoantonského kaštieľa uskutočnia celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni svätého Huberta. Konať sa budú v prvý septembrový víkend (3. a 4.9.)

Jana Slaná z Múzea vo Svätom Antone informovala, že slávnosti, organizované pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, otvorí v sobotu o 9.30 h na nádvorí kaštieľa slávnostný ceremoniál. "Prvý deň slávností bude ladený súťažne. To, že vábenie zveri je unikátnym poľovníckym umením, návštevníkom dokážu špičkoví vábiči, ktorí sa budú uchádzať o Putovný pohár Halali na nádvorí kaštieľa v rámci Majstrovstiev Slovenska vo vábení jeleňov, srnčej, diviačej a dravej zveri," priblížila Slaná.

Na návštevníkov čakajú už tradične súťaže ako Poľovnícky nôž a šperk roka. "Budú sa hodnotiť aj ozdoby poľovníkov, myslíme tým brady a klobúky v súťažiach Poľovnícky klobúk a Naj brada. Uplatnenie súťažiaci môžu nájsť napríklad aj v hádzaní flinty do žita či v súťaži 5F," dodala Slaná s tým, že pre ženy bude pripravená módna prehliadka.

Priamo v parku si budú môcť záujemcovia zastrieľať lukom, kušou aj historickými poľovnými zbraňami. Organizátori nezabudli ani na najmladších návštevníkov slávností. Do tajov poľovníctva budú hravou formou zasväcovať deti študenti lesníckej školy "prechádzkou" po Poľovníckom chodníku a súťažou Stopami zveri.

Počas slávností bude návštevníkom sprístupnená historicko-poľovnícka expozícia, výstavy Vtáky a Poľovníctvo vo fotografii. V sobotu sa môžu zapojiť do Hubertovskej kvapky krvi, ktorá má každoročne veľkú odozvu. V sýpke budú tento rok vystavené Unikátne trofeje Spiša.

Podujatie bude pokračovať aj v nedeľu, ktorú vyplní Svätohubertovská omša so slávnostným sprievodom sprevádzaným svätohubertovskou hymnou. Sprievod poľovníkov, lesníkov, lukárov, kušiarov a sokoliarov má na svojom čele uloveného jeleňa, za ktorým sú iné obetné dary.