Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Thurzov dom čaká rekonštrukcia fasády za vyše štvrť milióna eur

Stredoslovenské múzeum. Foto: TASR - Branislav Račko

Systematická obnova pamiatok ako aj budov v správe BBSK patrí k prioritám súčasného vedenia kraja.

Banská Bystrica 6. decembra (TASR) – Jednu z najvýznamnejších pamiatok na banskobystrickom Námestí SNP Thurzov dom čaká v budúcom roku rekonštrukcia historickej fasády. Postará sa o ňu Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý na tento účel vyčlenil približne 266.000 eur. TASR o tom vo štvrtok informovala Marcela Glevická, vedúca oddelenia styku s verejnosťou Úradu BBSK.

"Oddelenie kultúry sa snaží o postupnú a systematickú obnovu, záchranu nášho spoločného kultúrneho dedičstva. Tým je i vzácny objekt Thurzovho domu, a tak mu zabezpečíme pozornosť, akú si zaslúži v centre mesta Banská Bystrica," zdôraznil vedúci oddelenia kultúry Úradu BBSK Peter Černek.

Podľa neho systematická obnova pamiatok ako aj budov v správe BBSK patrí k prioritám súčasného vedenia kraja.

"Výsledkom nášho úsilia je už dnes zreštaurovaná fasáda objektu Tihányiovského kaštieľa v Radvani, ktorú sme dokončili len pred niekoľkými dňami," dodal.

Po uskutočnení verejného obstarávania by sa mali reštaurátorské práce na fasáde Thurzovho domu začať v lete 2019. V prípade, že sa nevyskytnú neočakávané okolnosti, by sa rovnako v budúcom roku mali ukončiť.

Thurzov dom, pomenovaný po známom banskom ťažiarovi z Betlanoviec, patrí k najstarším zachovaným svetským stavbám v meste pod Urpínom. Maliarska výzdoba jeho Zelenej miestnosti je klenotom neskorogotického nástenného maliarstva na Slovensku.

Historický objekt v roku 1945 zasiahla letecká bomba, ktorá síce nevybuchla, ale spôsobila poškodenie strechy, dlhodobé zatekanie a statické poškodenie. O tri roky neskôr bolo vydané povolenie na jeho zbúranie.

"Až objavenie nástenných malieb v Zelenej miestnosti zastavilo plánovanú asanáciu celého domu," vysvetlil historik Filip Glocko. Zelená miestnosť je totiž najvzácnejšou z celého Thurzovho domu. Ukrýva nástenné maľby, historickú valenú klenbu i erby kráľa Mateja Korvína a jeho manželky Beatrix Aragónskej.

Od roku 1958 po kompletnej rekonštrukcii sídli v tomto objekte Stredoslovenské múzeum.