Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Tisovec ruší škôlku, dôvodom je málo detí a vysoké náklady

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Škôlka v Rimavskej Píle má kapacitu pre 18 detí, podľa samosprávy ju však pravidelne navštevuje štyri až osem detí.

Tisovec 4. apríla (TASR) - Mesto Tisovec v okrese Rimavská Sobota ruší materskú školu (MŠ) v mestskej časti Rimavská Píla. Škôlka prestane fungovať na konci aktuálneho školského roka, dôvodom je nízky počet detí a vysoké náklady na prevádzku. O zrušení MŠ rozhodli poslanci mesta na marcovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ).

Škôlka v Rimavskej Píle má kapacitu pre 18 detí, podľa samosprávy ju však pravidelne navštevuje štyri až osem detí. "Stav je taký, že úbytok detí v škôlke je dlhodobo v poklese a reálne náklady, ktoré sa vynakladajú na energie, mzdy a škôlku, sa zvyšujú," skonštatoval na zasadnutí MsZ primátor mesta Ján Vengrín s tým, že prevádzka škôlky stojí mesto ročne približne 130.000 eur.

Dôvodom na zrušenie MŠ v Rimavskej Píle je podľa mesta aj demografická krivka, ktorá naznačuje, že počet škôlkarov v nasledujúcich rokoch stúpať nebude. Deti z Rimavskej Píly by tak mali po zrušení škôlky od septembra prejsť pod MŠ v Tisovci. "Počet detí, ktoré sú v Rimavskej Píle a ktoré sa budú presúvať a prihlasovať v budúcom školskom roku, materská škola v Tisovci pojme bez toho, aby sa kapacita rozširovala," priblížil primátor.

MŠ v Rimavskej Píle navštevujú najmä deti z tunajšej marginalizovanej rómskej komunity, samospráva sa preto bude zaoberať aj možnosťou, ako sociálne slabším rodinám pomôcť s dopravou detí do škôlky v Tisovci. O ďalšom využití budovy zrušenej MŠ v Rimavskej Píle budú poslanci mesta rozhodovať na niektorom z ďalších zasadnutí MsZ.