Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Žiarska minizoo sa rozrástla o shetlandské poníky a kozliatka

Na snímke je shetlandský poník v žiarskej minizoo 10. januára 2017. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Novému prostrediu sa zvieratá prispôsobili veľmi dobre, uviedol zástupca riaditeľa Technických služieb Peter Jagoš.

Žiar nad Hronom 10. januára (TASR) - Približne 30-členné osadenstvo žiarskej minizoo v Parku Štefana Moysesa sa v týchto dňoch rozrástlo o ďalších členov. Z neďalekej obce Lovča doviezli dva shetlandské poníky. Kobylky sú zatiaľ bez mena a majú približne dva roky.

"Starostlivosť o ne, je ako o bežného koníka. Máme tu aj oslíky, čiže je to podobné. Budeme im ošetrovať kopytá a takisto strava je rovnaká ako pri osloch," priblížil zástupca riaditeľa Technických služieb Peter Jagoš.

Podľa jeho ďalších slov sa poníky novému prostrediu prispôsobili veľmi dobre. "Dva týždne boli v ohrádke zatvorené, aby sa prispôsobili a teraz už behajú voľne," priblížil. Poníky sú umiestnené vo výbehu s ostatnými druhmi zvierat, na rovnaké prostredie boli podľa jeho slov zvyknuté aj v predchádzajúcom pôsobisku.

Na snímke sú shetlandské poníky v žiarskej minizoo 10. januára 2017.
Foto: TASR - Jana Vodnáková


Pre ich potreby pribudla vo výbehu maštaľ obložená zrubovým obkladom. Rovnako budú v najbližších mesiacoch upravené podľa Jagoša aj ďalšie zvieracie príbytky.

Poníky nie sú jediným prírastkom, z ktorého sa budú môcť návštevníci minizoo tešiť. V ohrade s minikozami holandskými pribudli dve kozliatka. Tým podľa Jagoša neprekáža ani extrémne chladné počasie. "Naopak, mláďatká sú odolnejšie, keď sa rodia v zime. Skôr je horšie, keď je zima slabšia, nepremrzne tak, ako má. Potom sú rôzne choroby," skonštatoval Jagoš.