Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Tradičnej chuti jari ponúkajú svoje výrobky desiatky farmárov

Ilustračná snímka Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Tisícky návštevníkov majú dnes možnosť oceniť predovšetkým kvalitné domáce a tradičné produkty z regiónov Horehronie, Gemer, Novohrad, Podpoľanie, Hont a Tekov.

Banská Bystrica 22. apríla (TASR) - Zhruba 60 predajcov tradičných miestnych jedál a farmárskych a potravinárskych výrobkov, ako aj remeselníkov z Banskobystrického kraja, ponúka dnes svoj sortiment v areáli Strednej odbornej školy (SOŠ) Pod Bánošom v Banskej Bystrici na podujatí Tradičná chuť jari (predtým Otváranie Bánoša).

"Každý rok propagujeme tradičné slovenské jedlá a na jar je takým naším symbolom jahňa a jahňacina. Návštevníkom preto ponúkame nielen živé jahňatá, ale napríklad aj baraní guľáš, či jedlá z jahňaciny," povedal TASR predseda OZ Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja Peter Rusnák. Cieľom hojne navštevovaného podujatia je podľa neho prezentovať regionálne farmárske a domáce výrobky obyvateľom krajského mesta.

Tisícky návštevníkov majú dnes možnosť oceniť predovšetkým kvalitné domáce a tradičné produkty z regiónov Horehronie, Gemer, Novohrad, Podpoľanie, Hont a Tekov. Ide hlavne o syry a mliečne výrobky, gazdovské mäsové špeciality, jahňacinu, hydinu, včelárske produkty, bylinné produkty, ovocie, zeleninu, vína. Pripravené sú aj sprievodné akcie pre záhradkárov, chovateľov domácich zvierat, včelárov, gazdinky a deti.

"Podujatie sa teší z roka na rok väčšiemu záujmu ľudí. Dá sa povedať, že Banskobystričania si za tých osem rokov trvania na podujatie už zvykli," konštatoval Rusnák. Tento rok navyše organizujú aj stretnutie malých farmárov. "Chceme si pohovoriť o tom, ako pre nich zlepšiť možnosti odbytu," dodal.

Partnerom organizátorov z OZ Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja, SOŠ Pod Bánošom a OZ Tradičná chuť regiónov je mesto Banská Bystrica a Banskobystrický samosprávny kraj.