Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Úrad pre verejné obstarávanie zriadil Inštitút verejného obstarávania

Na snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. Foto: TASR - Dano Veselský

ÚVO má byť modernou inštitúciou, ktorá reflektuje problematické otázky vo VO, promptne prijíma adekvátne riešenia a pokiaľ je to možné, uvoľní zväzujúce pravidlá, ktoré sú vo verejnom obstarávaní.

Banská Bystrica 5. februára (TASR) – Pondelok je deň, ktorý má byť prelomový pre vnímanie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Verejnosť by ho už nemala vnímať ako takpovediac úradnícky, ktorý rozhoduje "od stola", odtrhnúc od reality, ale ako proklientsky úrad, nezávislý kontrolný orgán, ochotný pomôcť verejným obstarávateľom. Konštatoval to v Banskej Bystrici jeho predseda Miroslav Hlivák, ktorý sa na pôde Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) stretol s jeho šéfom Jánom Lunterom. Práve tento kraj mal v poslednom období za predchádzajúceho predsedu problémy v oblasti verejného obstarávania (VO) a ÚVO voči nemu začína štyri správne konania, ktoré sa zrejme nezaobídu bez pokuty.

"Dnešný deň je dôkazom toho, že ÚVO pod mojím vedením mení filozofiu svojej činnosti. Už niekoľkokrát som zdôrazňoval, že tento kontrolný orgán sa nemá zameriavať iba na pochybenia vo VO, pretože nie vždy k nim dochádza pre morálne zlyhanie. V mnohých prípadoch zisťujeme, že za nimi stojí neznalosť zákona, jeho nesprávny výklad alebo nezvládnutie procesu VO. Preto som rozhodol o zriadení Inštitútu verejného obstarávania, ktorého činnosť dá úradu doteraz nepoznanú pridanú hodnotu. Bude prepájať teóriu s praxou, bude analyzovať, identifikovať problematické miesta VO a navrhovať riešenia," vysvetlil Hlivák.

Za kľúčové označil pôsobenie pracovníkov inštitútu v regiónoch, ktorí budú komunikovať s verejnými obstarávateľmi, hospodárskymi subjektmi, aby poznali konkrétne a špecifické problémy v daných regiónoch. Predseda ÚVO v pondelok zároveň predstavil riaditeľa inštitútu, ktorým sa stal na základe výberového konania známy odborník z praxe Jaroslav Lexa.

"Začíname dnes v BBSK, ktorý má pred sebou veľké výzvy. Podobne chceme pokračovať v ďalších krajoch. Činnosť inštitútu má naplniť jedno z mojich predsavzatí, a to budovanie proklientsky orientovaného ÚVO, ktorý kladie dôraz na prevenciu pri pochybeniach vo verejnom obstarávaní," zdôraznil Hlivák.

Ako pripomenul, zákon o verejnom obstarávaní je zložitý a pracujú na zjednocovaní výkladu, ako i na komplexnej zmene právnej úpravy, ktorej výsledkom má byť zjednodušenie procesu obstarávania a profesionalizácia. ÚVO má byť modernou inštitúciou, ktorá reflektuje problematické otázky vo VO, promptne prijíma adekvátne riešenia a pokiaľ je to možné, uvoľní zväzujúce pravidlá, ktoré sú vo VO.

"Dnešným dňom ÚVO spúšťa medzirezortné pripomienkové konanie k vyhláške, ktorou upravujeme finančné limity pre nadlimitné zákazky tak, aby sme boli v súlade s európskou legislatívou, tá nám to umožňuje. Nechceme čakať na pripravovanú novelu zákona, ktorú momentálne na úrade pripravujeme, ale mojou snahou je, aby sa aj tieto praktické otázky dostali do našej legislatívy čím skôr," dodal predseda ÚVO.