Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici budú na námestí diskutovať známi ľudia o extrémizme

Na snímke zlatý olympijský víťaz v chôdzi mužov na 50 km Matej Tóth. Foto: TASR - Martin Baumann

Cieľom iniciatívy je boj s extrémizmom a všetkými skrytými aj otvorenými formami nenávisti a neznášanlivosti, šíriacimi sa na verejnosti, či skryte na internete.


Banská Bystrica 18. mája (TASR) - Na Námestí SNP v Banskej Bystrici bude v pondelok (22.5.) o 16. h diskusia Občianskej iniciatívy Zabudnuté Slovensko, ktorej hlavnými zástupcami sú novinár Andrej Bán a občiansky aktivista Michal Karako. Cieľom iniciatívy je boj s extrémizmom a všetkými skrytými aj otvorenými formami nenávisti a neznášanlivosti, šíriacimi sa na verejnosti, či skryte na internete.

Hosťami a diskutujúcimi na pódiu budú herečka Emília Vašáryová, preživší holokaustu Eva Mosnáková, Pavel Traubner a Fedor Gál, šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný, etnologička SAV Monika Vrzgulová, historik UPN Patrik Dubovský, športovci Michal Handzuš a Matej Tóth a hudobníci a občianski aktivisti Michal Kaščák a Matúš Vallo.

Cyklus podujatí odštartovali pred rokom v Brezne a po Veľkom Krtíši, Dolnom Kubíne, Revúcej, Žiari nad Hronom, Ružomberku a Kežmarku zakotví v meste pod Urpínom. V B. Bystrici budú hrať a spievať Katka Koščová a Neřež, ktorí sa na pódiu budú striedať s hercom a pesničkárom Mariánom Geišbergom.

Podľa Michala Karakoa koncerty a diskusie sú zároveň vyjadrením spolupatričnosti jednotlivým regiónom Slovenska a akousi symbolickou podporou v tom, aby na nich „zodpovední“ ľudia mysleli a riešili konkrétne problémy v nich dlhodobo a adresne. Diskusie sú tiež upozornením na to, že extrémisti stav slovenskej spoločnosti nezlepšia, naopak, šírením nenávisti vyvolávajú v ľuďoch negatívne emócie namiesto politiky vzájomnej pomoci a spoločného napredovania.