Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

V Galérii Jozefa Kollára vystavujú zachránené vzácne minerály

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Kminiaková pripomenula, že požiar zasiahol aj budovu Berggerichtu, ktorej správcom je SBM.

Banská Štiavnica 3. apríla (TASR) - V banskoštiavnickej Galérii Jozefa Kollára je od stredy verejnosti prístupná výstava Unikli plameňom, ktorá predstavuje zachránené vzácne minerály z historických rudných žíl Banskej Štiavnice.

"Táto výstava je živým svedectvom odvahy, solidarity a odbornosti, ktoré umožnili zachrániť časť našich neoceniteľných geologických zbierok po devastujúcom požiari 18. marca 2023," informovala TASR Martina Kminiaková z odboru marketingu, propagácie a environmentálnej výchovy Slovenského banského múzea (SBM) v Banskej Štiavnici.

Kminiaková pripomenula, že požiar zasiahol aj budovu Berggerichtu, ktorej správcom je SBM. Výsledkom boli podľa nej nevýslovné škody na budovách a pre múzeum nenahraditeľná strata časti vzácnych geologických zbierok.

"V súvislosti s požiarom sa mnoho hovorí o výtvarných prácach, archeologických a architektonických objavoch a podobne. Ale požiar spôsobil hrozné škody na geologických zbierkach. Časť z nich je nenávratne zničená a ich náhrada už prakticky nie je možná," konštatoval kurátor výstavy Peter Jancsy.

Celkový stav škôd na zbierkovom fonde bude známy až po ukončení mimoriadnej revízie a bude závisieť aj od miery úspešnosti konzervátorských zákrokov v mineralogických laboratóriách v Národnom múzeu v Prahe.

"Všetkým organizáciám aj jednotlivcom, ktorí pomáhali pri zachraňovaní zbierok, patrí zo strany SBM srdečná vďaka. Aj napriek tragickej udalosti má múzeum stále čo ponúknuť svojim návštevníkom. Táto výstava prezentuje klenoty banskoštiavnického podzemia. Jej súčasťou sú aj exponáty, ktoré doteraz ešte neboli výstavne prezentované," doplnil Jancsy.

"Unikli plameňom" je výstava minerálov zbierkového fondu SBM, ktoré pochádzajú z rudných žíl Banskej Štiavnice. Výstava je len čiastočnou náhradou bývalej expozície minerálov, miestnych klenotov nerastnej ríše.