Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

V Múzeu SNP si pripomenuli obete rómskeho holokaustu

Pamätný deň rómskeho holokaustu je príležitosťou pripomenúť si smutné udalosti, ktoré sa odohrali v noci z 2. – 3. augusta v roku 1944.

Banská Bystrica 2. augusta (TASR) - Pietna spomienka na obete rómskeho holokaustu sa uskutočnila dnes predpoludním v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Účastníci položili kvety k Pamätníku rómskeho holokaustu.

Podľa informácií z Múzea SNP sa na podujatí zúčastnili veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko na Slovensku, zástupcovia zahraničných ambasád z USA a Francúzska, splnomocnenec vlády pre rómske menšiny, primátor mesta Banská Bystrica a vedúci kancelárie prezidenta SR v B. Bystrici.

Rovnaké podujatie organizované Ministerstvom vnútra SR sa uskutoční dnes o 16.00 h pri Pamätníku obetiam rómskeho holokaustu na železničnej stanici v Hanušovciach nad Topľou.



Pamätný deň rómskeho holokaustu si európska verejnosť pripomína z iniciatívy poľských Rómov a medzinárodných rómskych organizácií každoročne 2. augusta. Tento deň je spomienkou na obete druhej svetovej vojny likvidované v koncentračných táboroch a upozornením na málo známu skutočnosť, že Rómovia boli počas vojny vystavení násiliu, perzekvovaní na základe svojej etnickej príslušnosti a považovaní za menejcenných.

Pamätný deň rómskeho holokaustu je príležitosťou pripomenúť si smutné udalosti, ktoré sa odohrali v noci z 2. – 3. augusta v roku 1944, kde pri likvidácii najväčšieho koncentračného tábora pre Rómov v Osvienčime – Brezinke zahynulo 2900 rómskych mužov, žien a detí. Celkovo počas vojny zahynulo asi 300.000 európskych Rómov.