Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Z 23 zvierat v karanténnej stanici vo Veľkom Krtíši našlo 13 domov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dano Veselský

V stanici boli alebo stále sú umiestnené psy, sliepky, ovce, ošípané, ale svoje miesto tam našiel aj poník, teľa či mačka.

Veľký Krtíš 18. októbra (TASR) - Celkom 23 zvierat bolo umiestnených od začiatku roka v prvej slovenskej karanténnej stanici pre hospodárske a spoločenské zvieratá, hydinu a šelmy, ktorá sa nachádza v areáli Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Veľkom Krtíši. Stanica poskytuje dočasný domov a veterinárnu starostlivosť odchyteným túlavým, týraným alebo nelegálne prevážaným zvieratám.

Ako pre TASR uviedla Zuzana Pejger Ačjaková z komunikačného odboru Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, v stanici boli alebo stále sú umiestnené psy, sliepky, ovce, ošípané, ale svoje miesto tam našiel aj poník, teľa či mačka. "Z uvedeného počtu už našlo svoj nový domov 13 zvierat," konštatovala.

Ako ďalej uviedla, napríklad nemecký ovčiak sa dostal do stanice na podnet občanov. Jeho majiteľ bol totiž dlhodobo odcestovaný. "Psa si nakoniec prevzali priatelia majiteľa, ktorí mu vytvorili nový domov," dodala. Sliepky, mačku a psa bišona si neskôr prevzala rodina zosnulého majiteľa.

Podľa Pejger Ačjakovej poník, ovce a teliatko boli zachytené počas prepravy bez akýchkoľvek dokladov. "Boli zadržané a umiestnené v karanténnej stanici až do dodatočného predloženia kompletnej dokumentácie o pôvode a určení miesta presunu," pripomenula.

V karanténnej maštali je dnes umiestnená napríklad aj jedna ošípaná, u ktorej bolo podozrenie, že bola kŕmená uhynutými zvieratami. Ostatné ošípané v stanici boli zhabané, nakoľko majiteľ nebol známy a pohybovali sa v priestoroch bývalého poľnohospodárskeho podniku a okolitých pozemkoch. V súčasnosti čakajú na odpredaj.