Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Polovica obce Vyhne má problémy s dodávkami pitnej vody

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa starostu sa podobné problémy, ale v menšom rozsahu, vyskytovali aj v minulosti, najmä počas intenzívnejších dažďov.

Vyhne 14. decembra (TASR) - Niektorí obyvatelia obce Vyhne ostali v týchto dňoch bez pitnej vody. Problémy s dodávkami približne v polovici obce spôsobilo zakalenie vodného zdroja Kreuzerfindung. Ide o starú banskú štôlňu, kde došlo k závalu a vodu znečistil kal.

Ako uviedla hovorkyňa Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti, a. s., Slavomíra Vogelová, na odstránení príčiny zákalu spoločnosť intenzívne pracuje. Vodárne zabezpečili miestnym ľuďom náhradné zásobovanie pitnou vodou cisternami. Rozpis uvádza obec na svojej internetovej stránke, obyvatelia sú informovaní aj prostredníctvom obecného rozhlasu.

Starosta Vladimír Bevelaqua priblížil, že problémy s kvalitou vody má približne polovica obce. Horná časť dediny, kde sa nachádza sídlisko aj hotely, je zásobovaná z iného zdroja, a tak problémy nemá. Naopak, bez pitnej vody sú ľudia v spodnej časti, kde sa nachádza aj obecný úrad. Pre potreby obyvateľov bude v základnej škole vyvedené potrubie, kde si budú môcť načerpať vodu.

Podľa starostu sa podobné problémy, ale v menšom rozsahu, vyskytovali aj v minulosti, najmä počas intenzívnejších dažďov. "Bola to časovaná bomba. My sme v minulosti upozorňovali, že treba s vodovom niečo robiť," podotkol v tejto súvislosti.