Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO: V tejto základnej škole chodia učiteľky k lôžkam žiakov

Na snímke výučba v Základnej škole zriadenej pri Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici 20. marca 2017. Foto: TASR - Branislav Račko

Učitelia pri vyučovaní využívajú nielen klasické pracovné zošity a učebnice, ale aj iPody, tablety, počítače a rôzne výukové programy, ktorými deti namotivujú.

Banská Bystrica 20. marca (TASR) – Základnú školu (ZŠ), zriadenú pri Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici, by si rodičia za bežných okolností pre deti nikdy nevybrali. Znamená to totiž jediné, že ak ju ich ratolesti navštevujú, sú choré a hospitalizované v detskej nemocnici. Škola fungujúca v špeciálnom režime je tu však na to, aby malí pacienti nevymeškali učivo a po návrate do svojej školy sa mohli plnohodnotne zaradiť do vyučovacieho procesu medzi svojich rovesníkov. Vysvedčenia tejto ZŠ kmeňové školy detí, nech sú z ktoréhokoľvek mesta či obce, akceptujú v plnom rozsahu.

Oficiálny názov školy znie ZŠ pri zdravotníckom zariadení, spadá pod Okresný úrad v Banskej Bystrici a využíva priestory DFNsP, ktoré má prenajaté. Podľa vedenia ZŠ je spolupráca s nimi výborná. Začiatky školy siahajú do roku 1955, kedy sa v nej začalo prvé vyučovanie. Fungovala v rámci vtedajšieho Krajského ústavu národného zdravia, bola otvorená jedna trieda, v ktorej sa vyučovalo 19 detí z rôznych oddelení nemocnice. Po výstavbe Rooseveltovej nemocnice sa škola v roku 1983 presťahovala do súčasných priestorov. Dnes má šesť tried ZŠ, päť oddelení školského klubu a dve triedy materskej školy. V súčasnosti je v starostlivosti základnej školy spolu s materskou 72 hospitalizovaných detí.



Moderná nemocničná ZŠ poskytuje výchovu a vzdelávanie všetkým hospitalizovaným deťom. Riadi sa podľa aktuálnych školských vzdelávacích programov, spôsob výučby je však iný ako v bežnej škole.

"Deti majú denne jeden až tri predmety a hodina netrvá 45 minút. Všetko závisí od ich zdravotného stavu a odporúčania ošetrujúceho lekára. Učiteľky za nimi väčšinou chodia k lôžkam, prístup k nim je individuálny. Na každom oddelení máme malú triedu, do ktorej deti, ktoré nemajú žiadnu "izolačku" alebo leukopenický režim, či iné zdravotné obmedzenia, môžu prísť a učiť sa spolu. Niekedy to funguje tak, ako v málotriedke. Deti sú z viacerých ročníkov a ide skôr o také skupinové vyučovanie. Vzájomne si pomáhajú, napríklad tretiak pomáha prvákovi, kým pani učiteľka vysvetľuje látku siedmakovi. Naši žiaci majú všetky predmety, okrem náboženstva, etickej a telesnej výchovy," konštatovala pre TASR riaditeľka ZŠ Eva Hubáčková.



Učitelia pri vyučovaní využívajú nielen klasické pracovné zošity a učebnice, ale aj iPody, tablety, počítače a rôzne výukové programy, ktorými deti namotivujú. Opakovanie učiva prebieha väčšinou zábavnou formou.

"Deti vracajúce sa k nám, napríklad onkologické alebo hematologické, ktorých liečba trvá aj viac ako rok, sú u nás známkované a dostávajú návrh na vysvedčenie, ktorý posielame kmeňovej škole. Fantasticky s nami spolupracujú, zachováva sa tak kontinuita medzi nami a týmito školami," dodala Hubáčková.



Deti za múrmi nemocnice sa tešili z Handzušovho Stanley Cupu v posteli

Zmieriť sa s tým, že dieťa je choré a niekedy dlhodobo hospitalizované v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici, dá psychicky zabrať nielen rodičom, ale najmä samotnému dieťaťu. S novým prostredím a ľuďmi sa najmenším pomáhajú vyrovnať usmievavé a milé učiteľky Základnej školy (ZŠ) pri tomto zdravotníckom zariadení. Každý deň ich niečím prekvapia a pripravia pre ne program, aby na chorobu mysleli čo najmenej a čas na lôžku im ubiehal čo najrýchlejšie. Každý malý pacient, ktorý akurát slávi narodeniny, sa môže tešiť na darčeky, vyzdobenú izbičku, balóniky a oslavu, ktorú im pri lôžku pripravia učiteľky.



"Nie sme pre ne len učiteľky, ale i kamarátky a snažíme sa im zastúpiť aj maminky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu byť pri nich. Málokto verí, že aj v nemocnici môže byť toľko dobrej nálady, zábavy a radosti. Máme okolo seba veľa dobrých ľudí a občianskych združení, ktorí nám pomáhajú," konštatovala pre TASR zástupkyňa nemocničnej ZŠ Mária Lauková.

Deti v nemocnici absolvujú rôzne atraktívne aktivity od hrania sa, cez divadelné predstavenia, vystúpenia a besedy so zaujímavými ľuďmi až po tvorivé dielne, kde sa im venujú profesionáli. Rozhodne sa nenudia. I napriek ťažkým diagnózam a dlhým hospitalizáciám, za múrmi nemocnice niekedy zažijú viac, než keby boli doma. Chodievajú medzi ne známe osobnosti, športovci, speváci, tanečníci, herci, ale i klauni, pri ktorých ani jedna tvárička nezostane smutná.

Na snímke výučba v Základnej škole zriadenej pri Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici 20. marca 2017.
Foto: TASR - Branislav Račko


"Mali sme tu olympijského víťaza v chôdzi Mateja Tótha, olympijskú víťazku, biatlonistku, Anastaziu Kuzminovú, deti si mohli siahnuť na ich medaily a odfotiť sa s nimi. Chodia medzi nás boxeri, o ktorých sa hovorí, že sú to tvrdí chlapi, ale srdce majú úžasné," priblížila Lauková.

Ich dlhoročným a "fantastickým kamarátom s veľkým srdcom" je však najmä hokejista Michal Handzuš. "Keď vyhral Stanley Cup a mal ho iba na 24 hodín, tak okrem toho, že išiel na banskobystrické námestie, aby ním potešil ľudí, hodinu strávil aj u nás na onkológii. Tú hodinu chcel venovať iba našim deťom, bez prítomnosti verejnosti a médií. Bol úžasný, deťom dal pohár do postele, podpisoval sa im, kde len chceli a fotili sa. Veľmi si to vážime. Miško a jeho manželka Zuzanka nám vždy pomôžu, keď niečo potrebujeme," dodala Lauková.

Deťom pomáhajú zvládať vážne choroby zábavné i poučné aktivity

Učitelia Základnej školy (ZŠ) pri zdravotníckom zariadení v Banskej Bystrici majú na rozdiel od pedagógov v bežných školách svoju prácu psychicky oveľa náročnejšiu. V detskej nemocnici učia a venujú sa vážne chorým deťom, ktorých diagnózy poznajú.

"Veľakrát doma rozmýšľam nad deťmi, ktoré učím v nemocnici, ako im urobiť ďalší nový deň krajší a ľahší, aby som im pomohla zvládnuť chorobu. Môžem to robiť iba prostredníctvom výchovno-vzdelávacích aktivít, ktoré viem za tie roky praxe," uviedla pre TASR riaditeľka ZŠ Eva Hubáčková. V nemocničnej škole učí už od roku 1989.

Učitelia sa snažia, aby malí pacienti neboli za bránami nemocnice o nič ukrátení. Chodia za nimi múzejníci aj s exponátmi z Tihányiovského kaštieľa Stredoslovenského múzea, kde je prírodovedná expozícia, pravidelne prichádzajú pracovníci knižníc či lesní pedagógovia, ktorí donesú deťom do nemocnice les. Mnohé z nich sa tam pre diagnózu nedostanú a takto majú pri sebe šišky, triedia semienka, vidia parohy jeleňa alebo počujú vábenie. Priamo v nemocnici dokonca ryžovali zlato a dostali aj certifikát.

Stretávajú sa tiež s hercami, ktorí im chodia hrať veselé rozprávky. Počas predstavení sa deti zapájajú do deja a skúsia si rolu herca. Túto umeleckú skúsenosť majú možnosť získať vďaka dlhoročným projektom Lýdie Baranovej z odboru kultúry mesta Banská Bystrica. Často bývajú podujatia, keď zdravé deti prídu s programom pre chorých kamarátov. Zaujímavé sú i tanečné vystúpenia folklórnych súborov, detí zo ZUŠ, ale aj moderné tance Alishaby.

"Práve podobné aktivity dodávajú deťom potrebnú energiu," dodala zástupkyňa nemocničnej ZŠ Mária Lauková.